Uzený losos v křupavém obalu
Kategorie: Maso
Autor: wencek

Suroviny
- Těsté
- polohrubá mouka 100 g
- Droždí 21 g
- cukr 1.2 lžíce
- vejce 1 ks
- mléko 50 g
- sůl 1 špetka
- Náplň
- uzený losos 150 g
- bílek 1 ks
- smetana 3 lžíce
- cotrónová šťáva 1 lžíce
- pažitka 2 lžíce
- losos 400 g
- špenát 150 g
Doba přípravy: 175 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Rusko
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Nejprve vypracujeme těsto (lze koupit i listové). V míse rozmícháme droždí, cukr a sůl. Přisypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a postupně vmícháváme našlehané vejce, rozpuštěné máslo a asi 100 ml studené vody. Vypracujeme vláčné těsto* (případně přidáme víc vody). 01
Těsto důkladně propracujeme na lehce pomoučeném vále, až je vláčné a pružné (asi 5 minut). Nemělo by být tuhé, proto se při hnětení na vále snažíme nepřidávat další mouku. Těsto dáme do mísy vymazané olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout při pokojové teplotě asi 90 minut nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.02
Mezitím si připravíme náplň. Kousky uzeného lososa důkladně rozmixujeme s bílkem. Směs přelijeme do misky a postupně vmícháme smetanu, citronovou kůru i šťávu a pažitku. Opepříme, ale nesolíme, protože uzený losos je slaný. Přikryjeme a dáme na 10 minut vychladit. 03
Jeden filet poklademe částí připravené směsi z uzeného lososa a přikryjeme druhým filetem. Na čistou podložku si rozprostřeme kus fólie přibližně 3× tak široký, jako je losos. Pokryjeme jej zbytkem uzené směsi, opepříme a navrch poklademe špenátové listy. Na každém konci fólie si přitom necháme několik centimetrů volných na uchopení. Na jeden konec rozprostřené směsi položíme připraveného lososa, osolíme a opepříme. Uchopíme okraj fólie a s její pomocí zarolujeme rybu do směsi a špenátových listů. Dáme na 5–10 minut vychladit. 04
Do trouby rozehřáté na 200° C si připravíme pečící plech. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto do obdélníku přibližně 20×30 cm nebo tak velkého, abychom do něj lososa snadno zabalili. Dáme lososa do středu, kraje těsta lehce potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou. Těsto přes rybu přehneme, kraje spojíme a přebývající těsto odřízneme. Zabaleného lososa otočíme spojem dolů na pomoučený pečící plech. 05
Povrch ozdobíme zbytky těsta *(uprostřed můžeme uplést třeba copánek) a potřeme žloutkem s vodou. Tupým nožem uděláme rovnoběžné rýhy. Ozdobíme tečkami červeného pepře a necháme přibližně 20 minut na teplém místě podruhé vykynout. Plech s lososem položíme do trouby přímo na připravený vyhřátý plech a pečeme 40–45 minut dozlatova. Podáváme nakrájené na plátky a ozdobené kolečky citronu a kuličkami pepře. 06
Tip: Čerstvé špenátové listy můžete klidně nahradit mrazenými, například od Bonduelle, ovšem nikoli protlakem!
Máte-li čerstvý či mražený kopr, můžete jím nahradit pažitku.
Těsto důkladně propracujeme na lehce pomoučeném vále, až je vláčné a pružné (asi 5 minut). Nemělo by být tuhé, proto se při hnětení na vále snažíme nepřidávat další mouku. Těsto dáme do mísy vymazané olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout při pokojové teplotě asi 90 minut nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.02
Mezitím si připravíme náplň. Kousky uzeného lososa důkladně rozmixujeme s bílkem. Směs přelijeme do misky a postupně vmícháme smetanu, citronovou kůru i šťávu a pažitku. Opepříme, ale nesolíme, protože uzený losos je slaný. Přikryjeme a dáme na 10 minut vychladit. 03
Jeden filet poklademe částí připravené směsi z uzeného lososa a přikryjeme druhým filetem. Na čistou podložku si rozprostřeme kus fólie přibližně 3× tak široký, jako je losos. Pokryjeme jej zbytkem uzené směsi, opepříme a navrch poklademe špenátové listy. Na každém konci fólie si přitom necháme několik centimetrů volných na uchopení. Na jeden konec rozprostřené směsi položíme připraveného lososa, osolíme a opepříme. Uchopíme okraj fólie a s její pomocí zarolujeme rybu do směsi a špenátových listů. Dáme na 5–10 minut vychladit. 04
Do trouby rozehřáté na 200° C si připravíme pečící plech. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto do obdélníku přibližně 20×30 cm nebo tak velkého, abychom do něj lososa snadno zabalili. Dáme lososa do středu, kraje těsta lehce potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou. Těsto přes rybu přehneme, kraje spojíme a přebývající těsto odřízneme. Zabaleného lososa otočíme spojem dolů na pomoučený pečící plech. 05
Povrch ozdobíme zbytky těsta *(uprostřed můžeme uplést třeba copánek) a potřeme žloutkem s vodou. Tupým nožem uděláme rovnoběžné rýhy. Ozdobíme tečkami červeného pepře a necháme přibližně 20 minut na teplém místě podruhé vykynout. Plech s lososem položíme do trouby přímo na připravený vyhřátý plech a pečeme 40–45 minut dozlatova. Podáváme nakrájené na plátky a ozdobené kolečky citronu a kuličkami pepře. 06
Tip: Čerstvé špenátové listy můžete klidně nahradit mrazenými, například od Bonduelle, ovšem nikoli protlakem!
Máte-li čerstvý či mražený kopr, můžete jím nahradit pažitku.
Podobné recepty
- » Kanapky s uzeným lososem a Creme Fraiche
(Hodnocení: 1.22 - hlasovalo 9x) - » Obložené chlebíčky s kaviárem a uzeným lososem
(Hodnocení: 1.09 - hlasovalo 11x) - » Pórková polévka s uzeným lososem
(Hodnocení: 5 - hlasovalo 1x) - » Košíčky s uzeným lososem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Noky se špenátem a uzeným lososem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Plněná vejce s uzeným lososem a kaviárem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Palačinkový dort s uzeným lososem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1015717) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 308000) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237341) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 232245) - » Couračka
(Navštívilo: 150779) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131039) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113661)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy