Hummus
Kategorie: Chuťovky
Autor: sarysek
Suroviny
- česnek 2 stroužek
- citronová šťáva 1 lžíce
- pasta tahini 2.5 lžíce
- mletá paprika 1 ks
- panenský olivový olej 7 lžíce
- čerstvý koriandr 1 ks
- sůl a pepř 1 ks
- sušená cizrna 200 g
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Cizrnu přelijeme studenou vodou a necháme nejméně 12 hodin nabobtnat. Měla by zdvojnásobit svůj objem, proto musí být objem vody nejméně dvojnásobný v poměru k sušené cizrně.
Nadbytečnou tekutinu slijeme, cizrnu dáme do velkého hrnce a přelijeme studenou vodou, jejíž objem bude opět dvojnásobný v poměru k cizrně. Přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Pěnu, která se tvoří na povrchu sbíráme.
Zmírníme oheň a cizrnu zvolna vaříme asi hodinu, dokud nezměkne. Podle potřeby opět sbíráme vzniklou pěnu. Stroužky česneku rozpůlíme, odstraníme z nich světle zelené nebo bílé zárodky klíčků a zbytek nakrájíme nadrobno.
Z cizrny slijeme nadbytečnou tekutinu a 4 lžíce jí odložíme pro pozdější potřebu. Olivový olej, česnek, pastu tahini (připravuje se ze sezamu) a citronovou šťávu rozmixujeme.
Přidáme cizrnu a rozmixujeme ji nahrubo. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme.
Hummus dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladničky. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a obložíme snítkami koriandru.
Nadbytečnou tekutinu slijeme, cizrnu dáme do velkého hrnce a přelijeme studenou vodou, jejíž objem bude opět dvojnásobný v poměru k cizrně. Přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Pěnu, která se tvoří na povrchu sbíráme.
Zmírníme oheň a cizrnu zvolna vaříme asi hodinu, dokud nezměkne. Podle potřeby opět sbíráme vzniklou pěnu. Stroužky česneku rozpůlíme, odstraníme z nich světle zelené nebo bílé zárodky klíčků a zbytek nakrájíme nadrobno.
Z cizrny slijeme nadbytečnou tekutinu a 4 lžíce jí odložíme pro pozdější potřebu. Olivový olej, česnek, pastu tahini (připravuje se ze sezamu) a citronovou šťávu rozmixujeme.
Přidáme cizrnu a rozmixujeme ji nahrubo. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme.
Hummus dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladničky. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a obložíme snítkami koriandru.
Podobné recepty
- » Hummus
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hummus
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Cizrnový hummus
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Cizrnová pomazánka - Hummus
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hummus s červené řepy
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hummus II.
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Arabský hummus
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1013401) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 294577) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236219) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 223595) - » Couračka
(Navštívilo: 150684) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 128396) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112936)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy