Perníková chaloupka
Kategorie: Moučníky
Autor: wencek
Suroviny
- Těsto
- med 300 ml
- moučkový cukr 400 g
- jedlá soda 2 lžička
- tlučený hřebíček 1 lžička
- máslo 250 g
- vanilkový cukr 2 balíček
- skořice 2 lžička
- mleté nové koření 1 lžička
- vejce 4 ks
- hladká mouka 1200 g
- tlučený anýz 1 lžička
- bílková poleva
- bílky 2 ks
- moučkový cukr 300 g
- citrónová šťáva 1 lžíce
Doba přípravy: 100 min
Obtížnost: Obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Med ohřejte, přidejte máslo, vejce a cukr - moučkový i vanilkový - a dohladka utřete. Mouku prosejte se sodou a postupně ji spolu s kořením vmíchejte do připraveného základu. Rukama vypracujte tuhé těsto a nechte ho nejlépe přes noc odpočinout v chladu.
Z tuhého papíru si vystříhejte šablony na chaloupku, děti, ježibabu, stromy a zvířátka. Pečicí papír nastříhejte na několik kusů velkých jako plech. Těsto válejte už na pečicím papíru a nožem vykrajujte podle šablon postupně dva štíty domu, dva boky, dva kusy střechy a součásti komína. Do postaviček, zvířátek a stromů vtlačte špejli, abyste je pak mohli zapíchnout do podkladu. Na pečicím papíru přenášejte jednotlivé kusy na plech tak, aby se nezkroutily, a při teplotě 150 stupňů je upečte: každý plech deset až dvacet minut - podle typu trouby. Ze zbylého těsta vyválejte plát stejně velký jako plech a v celku ho upečte - použijete ho jako podklad.
Na polevu smíchejte bílky s troškou cukru, šlehejte a postupně přidávejte zbývající cukr, až poleva ztuhne tak, aby nechávala špičky - které ještě tečou, ale už nepadají. Pak polevu rozdělte a obarvěte potravinářskými barvami.
Všechny části chaloupky nechte vychladnout a pak je ozdobte cukrovou polevou (plastovým sáčkem s ustřiženým rohem) a ostatními cukrovinkami. Nechte dobře zaschnout.
Slepte chaloupku: Čtyři stěny postupně stavte na podklad a zevnitř i zvenčí každou upevněte párátky, která vpíchnete do podkladu před a za každou stěnou. Na každou stěnu tak budete potřebovat čtyři párátka. Do švů mezi nimi naneste polevu a nechte dobře uschnout. Teprve potom můžete připevnit také střechu, a to stejnou technikou. Nejdříve ji ke stěnám chaloupky připevněte párátky, pak do spojů nastříkejte polevu, počkejte, až uschne, a teprve potom párátka vyndejte. Obdobným způsobem umístěte nakonec i komín. Postavičky a stromy zapíchejte kolem chaloupky pomocí zapečených špejlí a nakonec udělejte sněhové závěje z postrouhaného kokosu.
Z tuhého papíru si vystříhejte šablony na chaloupku, děti, ježibabu, stromy a zvířátka. Pečicí papír nastříhejte na několik kusů velkých jako plech. Těsto válejte už na pečicím papíru a nožem vykrajujte podle šablon postupně dva štíty domu, dva boky, dva kusy střechy a součásti komína. Do postaviček, zvířátek a stromů vtlačte špejli, abyste je pak mohli zapíchnout do podkladu. Na pečicím papíru přenášejte jednotlivé kusy na plech tak, aby se nezkroutily, a při teplotě 150 stupňů je upečte: každý plech deset až dvacet minut - podle typu trouby. Ze zbylého těsta vyválejte plát stejně velký jako plech a v celku ho upečte - použijete ho jako podklad.
Na polevu smíchejte bílky s troškou cukru, šlehejte a postupně přidávejte zbývající cukr, až poleva ztuhne tak, aby nechávala špičky - které ještě tečou, ale už nepadají. Pak polevu rozdělte a obarvěte potravinářskými barvami.
Všechny části chaloupky nechte vychladnout a pak je ozdobte cukrovou polevou (plastovým sáčkem s ustřiženým rohem) a ostatními cukrovinkami. Nechte dobře zaschnout.
Slepte chaloupku: Čtyři stěny postupně stavte na podklad a zevnitř i zvenčí každou upevněte párátky, která vpíchnete do podkladu před a za každou stěnou. Na každou stěnu tak budete potřebovat čtyři párátka. Do švů mezi nimi naneste polevu a nechte dobře uschnout. Teprve potom můžete připevnit také střechu, a to stejnou technikou. Nejdříve ji ke stěnám chaloupky připevněte párátky, pak do spojů nastříkejte polevu, počkejte, až uschne, a teprve potom párátka vyndejte. Obdobným způsobem umístěte nakonec i komín. Postavičky a stromy zapíchejte kolem chaloupky pomocí zapečených špejlí a nakonec udělejte sněhové závěje z postrouhaného kokosu.
Poznámka:
jedna porce = jedna chaloupkaPodobné recepty
- » Hrníčková perníková bábovka
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 5x) - » Perníková fantazie
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x) - » Perníková buchta
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 7x) - » Perníková lízátka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Perníková rajská omáčka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Perníková buchta s jablky a povidlovou omáčkou III.
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Perníková srdíčka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1004579) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 258127) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 233285) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 214730) - » Couračka
(Navštívilo: 150384) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 123572) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110966)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy