Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín
Kategorie: Polévky
Autor: sarysek
Suroviny
- cibule 1 ks
- rajče 1 ks
- petržel 3 ks
- kedluben 1 ks
- sušená chilli paprička 2 ks
- slepičí sádlo 1 ks
- česnek 3 ks
- celer 1 ks
- pórek 1 ks
- zelená paprika 1 ks
- větvičky celerová nať 3 ks
- celé nové koření 5 kulička
- mladá slepice i s drápy z biochovu 1 ks
- sůl 1 lžička
- voda 5 l
- mrkev 5 ks
- petrželová nať 1 svazek
- celý černý pepř 20 kulička
- slepičí droby 1 ks
- ledová kostka 5 ks
Doba přípravy: 160 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Domácí mladou slepici z biochovu opracujeme, vykucháme, kuchyňsky upravíme, umyjeme, osušíme a dáme do mrazničky. V den vaření očistíme mrkev, petržel, celer, kedluben, velké stroužky česneku a cibuli, které ponecháme spodní slupku. Připravíme si celerovou nať, můžeme použít i sušenou, stonky čerstvé petrželové natě, můžeme přidat i kousek kapusty. Dále budeme potřebovat dvě sušené štiplavé chilli papričky, které překrojíme po délce na polovinu, zelenou papriku a rajče umyjeme. Zeleninu pokrájíme na větší kusy. Přichystáme si také bobkové listy, celé nové koření a pepř.
Slepici vyndáme z mrazáku, opláchneme studenou vodou a takto zmrzlou slepici vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím ledové vody, voda se během vaření už v žádném případě nedolévá. Přidáme ještě několik kostek ledu, všechnu zeleninu a koření, také odložené drápy, droby a ze slepice odřezané sádlo.
Hrnec se slepicí postavíme na plotnu, zapneme plamen a pomalu přivedeme k varu. Poté plamen snížíme na minimum, přikryjeme pokličkou a vaříme pomalým varem (sotva znatelným čeřením) doměkka. Zelenina by měla zůstat na skus al dente. Když je slepice uvařená do poloměkka, vybereme ji z vývaru, naporcujeme a upečeme. Bude z ní další hlavní chod. Zeleninu dovaříme. Slepici můžeme v polévce také dovařit, vyjmout z vývaru, obrat maso, pokrájet a podávat v polévce.
Zlatá slepičí polévka se však nejčastěji podává s macesovými knedlíčky uvařenými ve scezené polévce. Naporcovaná uvařená slepice se podává zvlášť na podnose, je na každém, který způsob podávání si vybere. Když je zelenina uvařená na al dente, vybereme ji do mísy a pokrájíme na velikost sousta, zeleninu poté vložíme do hotové zlaté slepičí polévky, kterou jsme scedili přes husté síto.
Tímto způsobem se polévka vaří přibližně 5 - 6 hodin, což závisí na věku slepice. Výhody pomalého vaření ze zmrzlé slepice spočívá v tom, že se všechno vaří přikryté najednou, během celého vaření se nesbírá žádná pěna, protože se netvoří. Vývar je nádherně zlatý, dokonale čirý a průzračný.
Polévku Goldene joich - židovský penicilín servírujeme horkou, sypeme čerstvě nakrájenou petrželovou natí.
Je to velmi chutná, dráždivě voňavá, posilňující a silná polévka pro nemocné, zesláblé, děti, ženy po porodu a staré lidi, ale i pro zdravé. Polévka se ne nadarmo nazývá jako židovský penicilín. Mnozí ji vaří starou technologií bez toho, aby vůbec tušili, že je to stará a tradiční židovská polévka a my jsme se ji od Židů jen naučili vařit. Zkuste si ji připravit právě tímto postupem, vyplatí se to a nebudete litovat.
Přidáním tohoto receptu děkuji nejmenovanému židovskému šéfkuchaři za to, že mne polévku naučil a s jeho laskavým souhlasem recept přidávám.
Tip: Vývar se dá zmrazit, v lednici vydrží 7 dní bez újmy. Dá se použít na přípravu masa, podlévání pečeného masa, přípravu jiných polévek a omáček.
Slepici vyndáme z mrazáku, opláchneme studenou vodou a takto zmrzlou slepici vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím ledové vody, voda se během vaření už v žádném případě nedolévá. Přidáme ještě několik kostek ledu, všechnu zeleninu a koření, také odložené drápy, droby a ze slepice odřezané sádlo.
Hrnec se slepicí postavíme na plotnu, zapneme plamen a pomalu přivedeme k varu. Poté plamen snížíme na minimum, přikryjeme pokličkou a vaříme pomalým varem (sotva znatelným čeřením) doměkka. Zelenina by měla zůstat na skus al dente. Když je slepice uvařená do poloměkka, vybereme ji z vývaru, naporcujeme a upečeme. Bude z ní další hlavní chod. Zeleninu dovaříme. Slepici můžeme v polévce také dovařit, vyjmout z vývaru, obrat maso, pokrájet a podávat v polévce.
Zlatá slepičí polévka se však nejčastěji podává s macesovými knedlíčky uvařenými ve scezené polévce. Naporcovaná uvařená slepice se podává zvlášť na podnose, je na každém, který způsob podávání si vybere. Když je zelenina uvařená na al dente, vybereme ji do mísy a pokrájíme na velikost sousta, zeleninu poté vložíme do hotové zlaté slepičí polévky, kterou jsme scedili přes husté síto.
Tímto způsobem se polévka vaří přibližně 5 - 6 hodin, což závisí na věku slepice. Výhody pomalého vaření ze zmrzlé slepice spočívá v tom, že se všechno vaří přikryté najednou, během celého vaření se nesbírá žádná pěna, protože se netvoří. Vývar je nádherně zlatý, dokonale čirý a průzračný.
Polévku Goldene joich - židovský penicilín servírujeme horkou, sypeme čerstvě nakrájenou petrželovou natí.
Je to velmi chutná, dráždivě voňavá, posilňující a silná polévka pro nemocné, zesláblé, děti, ženy po porodu a staré lidi, ale i pro zdravé. Polévka se ne nadarmo nazývá jako židovský penicilín. Mnozí ji vaří starou technologií bez toho, aby vůbec tušili, že je to stará a tradiční židovská polévka a my jsme se ji od Židů jen naučili vařit. Zkuste si ji připravit právě tímto postupem, vyplatí se to a nebudete litovat.
Přidáním tohoto receptu děkuji nejmenovanému židovskému šéfkuchaři za to, že mne polévku naučil a s jeho laskavým souhlasem recept přidávám.
Tip: Vývar se dá zmrazit, v lednici vydrží 7 dní bez újmy. Dá se použít na přípravu masa, podlévání pečeného masa, přípravu jiných polévek a omáček.
Podobné recepty
- » Zlatá kuřecí polévka s kuřecími knedlíčky
(Hodnocení: 1.27 - hlasovalo 22x) - » Zlatá pěna
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zlatavé bramborové placky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zlatá pěna
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zlatá dýňová polévka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Slepičí polévka s nudlemi
(Hodnocení: 1.47 - hlasovalo 17x) - » Slepičí polévka s fritátovými nudlemi
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003832) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 255789) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232881) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213625) - » Couračka
(Navštívilo: 150234) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122982) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110681)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy