Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín

Kategorie: Polévky

Autor:

Zlatá slepičí polévka - Goldene joich - židovský penicilín

Suroviny

Porce: 8 + –
  • cibule 1 ks
  • rajče 1 ks
  • petržel 3 ks
  • kedluben 1 ks
  • sušená chilli paprička 2 ks
  • slepičí sádlo 1 ks
  • česnek 3 ks
  • celer 1 ks
  • pórek 1 ks
  • zelená paprika 1 ks
  • větvičky celerová nať 3 ks
  • celé nové koření 5 kulička
  • mladá slepice i s drápy z biochovu 1 ks
  • sůl 1 lžička
  • voda 5 l
  • mrkev 5 ks
  • petrželová nať 1 svazek
  • celý černý pepř 20 kulička
  • slepičí droby 1 ks
  • ledová kostka 5 ks

Doba přípravy: 160 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Vaření

Země: Česká republika

Počet porcí: 8

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Domácí mladou slepici z biochovu opracujeme, vykucháme, kuchyňsky upravíme, umyjeme, osušíme a dáme do mrazničky. V den vaření očistíme mrkev, petržel, celer, kedluben, velké stroužky česneku a cibuli, které ponecháme spodní slupku. Připravíme si celerovou nať, můžeme použít i sušenou, stonky čerstvé petrželové natě, můžeme přidat i kousek kapusty. Dále budeme potřebovat dvě sušené štiplavé chilli papričky, které překrojíme po délce na polovinu, zelenou papriku a rajče umyjeme. Zeleninu pokrájíme na větší kusy. Přichystáme si také bobkové listy, celé nové koření a pepř.

Slepici vyndáme z mrazáku, opláchneme studenou vodou a takto zmrzlou slepici vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím ledové vody, voda se během vaření už v žádném případě nedolévá. Přidáme ještě několik kostek ledu, všechnu zeleninu a koření, také odložené drápy, droby a ze slepice odřezané sádlo.

Hrnec se slepicí postavíme na plotnu, zapneme plamen a pomalu přivedeme k varu. Poté plamen snížíme na minimum, přikryjeme pokličkou a vaříme pomalým varem (sotva znatelným čeřením) doměkka. Zelenina by měla zůstat na skus al dente. Když je slepice uvařená do poloměkka, vybereme ji z vývaru, naporcujeme a upečeme. Bude z ní další hlavní chod. Zeleninu dovaříme. Slepici můžeme v polévce také dovařit, vyjmout z vývaru, obrat maso, pokrájet a podávat v polévce.

Zlatá slepičí polévka se však nejčastěji podává s macesovými knedlíčky uvařenými ve scezené polévce. Naporcovaná uvařená slepice se podává zvlášť na podnose, je na každém, který způsob podávání si vybere. Když je zelenina uvařená na al dente, vybereme ji do mísy a pokrájíme na velikost sousta, zeleninu poté vložíme do hotové zlaté slepičí polévky, kterou jsme scedili přes husté síto.

Tímto způsobem se polévka vaří přibližně 5 - 6 hodin, což závisí na věku slepice. Výhody pomalého vaření ze zmrzlé slepice spočívá v tom, že se všechno vaří přikryté najednou, během celého vaření se nesbírá žádná pěna, protože se netvoří. Vývar je nádherně zlatý, dokonale čirý a průzračný.

Polévku Goldene joich - židovský penicilín servírujeme horkou, sypeme čerstvě nakrájenou petrželovou natí.

Je to velmi chutná, dráždivě voňavá, posilňující a silná polévka pro nemocné, zesláblé, děti, ženy po porodu a staré lidi, ale i pro zdravé. Polévka se ne nadarmo nazývá jako židovský penicilín. Mnozí ji vaří starou technologií bez toho, aby vůbec tušili, že je to stará a tradiční židovská polévka a my jsme se ji od Židů jen naučili vařit. Zkuste si ji připravit právě tímto postupem, vyplatí se to a nebudete litovat.

Přidáním tohoto receptu děkuji nejmenovanému židovskému šéfkuchaři za to, že mne polévku naučil a s jeho laskavým souhlasem recept přidávám.

Tip: Vývar se dá zmrazit, v lednici vydrží 7 dní bez újmy. Dá se použít na přípravu masa, podlévání pečeného masa, přípravu jiných polévek a omáček.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist