Bosňáky
Kategorie: Ostatní
Autor: sarysek
Suroviny
- hladká mouka 200 g
- na ozdobu
- hrubá sůl 1 lžička
- celý kmín 1 lžička
- na potření
- vejce 1 ks
- těsto
- jemná sůl 1 lžička
- hrubá mouka 400 g
- slunečnicová semínka (dýňová) 50 g
- cukr 1 lžička
- droždí 1 kostka
- vlažné mléko 2 dl
- vejce 2 ks
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Bosna a Hercegovina
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Kostku droždí rozdrobíme, přidáme mléko a cukr a zamícháme. Kvásek necháme v teple kynout.
Do větší míchací mísy dáme hrubou mouku, 2 vejce, lžičku jemné soli, semena dle možností a kvásek. Vařečkou poctivě vypracujeme těsto, dokud se nezačne odlupovat od okrajů mísy.
Položíme na vál, vydatně posypanej hladkou moukou a sformujeme bochánek. Horní plochu posypeme hladkou moukou, zakryjeme plachetkou. Počkáme dle teploty asi 20 minut.
Bochánek nakyne. Rozdělíme jej na kousky, ze kterých uděláme malé bochánky asi 80mm v průměru a do 2 cm výšky.
Troubu předehřejeme na 200°C. Malé bochánky zakryjeme, počkáme než se trouba nahřeje. Bochánky zatím vykynou.
Bochánky nakrojíme na povrchu mokrým nožem dvěma zářezy po celé ploše,v úhlu 90° - prostě kolmo na sebe.
Třetí vejce rozmícháme, bochánky ním potřeme. Vydatně posypeme hrubou solí a celým kmínem.
Nasázíme do předehřáté trouby na pečící papír.
Známkou dopečení je krásné otevření se zářezů, vůně a vzhled povrchu meruňkovo-hnědavý.
Když základní bochánek nerozdělíte, získáte za stejných podmínek chutný chléb.
Do větší míchací mísy dáme hrubou mouku, 2 vejce, lžičku jemné soli, semena dle možností a kvásek. Vařečkou poctivě vypracujeme těsto, dokud se nezačne odlupovat od okrajů mísy.
Položíme na vál, vydatně posypanej hladkou moukou a sformujeme bochánek. Horní plochu posypeme hladkou moukou, zakryjeme plachetkou. Počkáme dle teploty asi 20 minut.
Bochánek nakyne. Rozdělíme jej na kousky, ze kterých uděláme malé bochánky asi 80mm v průměru a do 2 cm výšky.
Troubu předehřejeme na 200°C. Malé bochánky zakryjeme, počkáme než se trouba nahřeje. Bochánky zatím vykynou.
Bochánky nakrojíme na povrchu mokrým nožem dvěma zářezy po celé ploše,v úhlu 90° - prostě kolmo na sebe.
Třetí vejce rozmícháme, bochánky ním potřeme. Vydatně posypeme hrubou solí a celým kmínem.
Nasázíme do předehřáté trouby na pečící papír.
Známkou dopečení je krásné otevření se zářezů, vůně a vzhled povrchu meruňkovo-hnědavý.
Když základní bochánek nerozdělíte, získáte za stejných podmínek chutný chléb.
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1004585) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 258285) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 233312) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 214805) - » Couračka
(Navštívilo: 150384) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 123605) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110977)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy