Artyčoky s maltskou omáčkou
Kategorie: Zdravá strava
Autor: afaltynkova
Suroviny
- Máslo 180 g
- Artyčok 4 ks
- Voda 3 lžíce
- Pomeranč 1 ks
- Pepř, sůl 1 špetka
- Citrónová šťáva 3 lžíce
- Žloutek 3 ks
- Kolečko citrónu 2 ks
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Míchání
Země: Česká republika
Počet porcí: 2
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a vložíme do ní kolečka citronu. Z artyčoků odlomíme stonky a spodní části, aby artyčoky mohly na talířích stát.
Artyčoky zvolna vaříme 20 - 25 minut, dokud z nich nelze snadno odlamovat jednotlivé listy.
Připravíme omáčku: Z dobře omytého pomeranče ostrouháme a vymačkáme 2 žlíce šťávy. V rendlíku rozehřejeme máslo.
Do mísy dáme vodu a 2 lžíce citronové šťávy. Mísu postavíme nad rendlík s vroucí vodou a zahříváme, dokud se směs neprohřeje.
Do směsi vešleháme žloutky a prohřejeme je. Tenkým praménkem přilijeme za stálého šlehání horké máslo. Vznikne tak hustá, hladká omáčka.
Vmícháme do ní pomerančovou kůru a šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme citronovou šťávu a odstavíme.
Artyčoky rozdělíme na talíře, doplníme miskou maltské omáčky ozdobené pomerančovou kůrou a podáváme.
RADA JAK NATO: Z artyčoků postupně odlamujeme listy, dokud nedojdeme k tenkým fialovým lístkům, které se nekonzumují. Spodní část každého listu namočíme do omáčky a zuby z ní stáhneme dužnatou část. Střední jádro listů a vláknité srdíčko odstraníme, spodní část artyčoku lze konzumovat vidličkou a nožem.
Artyčoky zvolna vaříme 20 - 25 minut, dokud z nich nelze snadno odlamovat jednotlivé listy.
Připravíme omáčku: Z dobře omytého pomeranče ostrouháme a vymačkáme 2 žlíce šťávy. V rendlíku rozehřejeme máslo.
Do mísy dáme vodu a 2 lžíce citronové šťávy. Mísu postavíme nad rendlík s vroucí vodou a zahříváme, dokud se směs neprohřeje.
Do směsi vešleháme žloutky a prohřejeme je. Tenkým praménkem přilijeme za stálého šlehání horké máslo. Vznikne tak hustá, hladká omáčka.
Vmícháme do ní pomerančovou kůru a šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme citronovou šťávu a odstavíme.
Artyčoky rozdělíme na talíře, doplníme miskou maltské omáčky ozdobené pomerančovou kůrou a podáváme.
RADA JAK NATO: Z artyčoků postupně odlamujeme listy, dokud nedojdeme k tenkým fialovým lístkům, které se nekonzumují. Spodní část každého listu namočíme do omáčky a zuby z ní stáhneme dužnatou část. Střední jádro listů a vláknité srdíčko odstraníme, spodní část artyčoku lze konzumovat vidličkou a nožem.
Podobné recepty
- » Artyčoky se zeleninou a slaninou
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Artyčoky plněné šunkovou majonézou
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Artyčoky s máslem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Těstoviny s artyčoky a citronem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Plněné artyčoky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Artyčoky z páry
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Artyčoky s hráškem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003343) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 254973) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232722) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213269) - » Couračka
(Navštívilo: 150223) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122763) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110596)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy