Výborný ukrajinský boršč
Kategorie: Polévky
Autor: sarysek
Suroviny
- rajčatový protlak 1 sklenice
- hlávkové zelí 0.5 ks
- brambory 3 ks
- mrkev 2 ks
- cukr krupice 1 lžička
- červená řepa 2 ks
- česnek 3 stroužek
- paprika 2 ks
- cibule 1 ks
- petržel 1 ks
- bobkový list 3 ks
- hovězí maso 400 g
- ocet 1 lžíce
- rajče 2 ks
- na ozdobu
- kysaná smetana 1 ks
- čerstvá petrželka 1 ks
- podle chuti
- nové koření 1 ks
- mletý černý pepř 1 ks
- sůl 1 ks
- celý černý pepř 1 ks
- podle potřeby
- olej 1 ks
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Ukraina
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Maso použijeme hovězí i vepřové, případně jen jeden druh, záleží na možnostech a chuti. Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 - 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a 3 - 4 kuličky celého pepře. Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky.
Připravíme si směs z mrkve, řepy a petržele. Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká.
Připravíme si druhou zeleninovou směs. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s paprikou orestujeme. Vsypeme rajčata, přidáme malý rajčatový protlak a krátce podusíme.
Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme.
Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme.
Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba.
Ukrajinský boršč by měl být pořádně hustý a plné chuti. Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí a přikusujeme k ní čerstvý chléb.
Připravíme si směs z mrkve, řepy a petržele. Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká.
Připravíme si druhou zeleninovou směs. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s paprikou orestujeme. Vsypeme rajčata, přidáme malý rajčatový protlak a krátce podusíme.
Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme.
Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme.
Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba.
Ukrajinský boršč by měl být pořádně hustý a plné chuti. Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí a přikusujeme k ní čerstvý chléb.
Podobné recepty
- » Výborný "podmaz" na chlebíčky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 4x) - » Výborný domácí vaječný koňak
(Hodnocení: 1.36 - hlasovalo 11x) - » Výborný meloun s vodkou
(Hodnocení: 1.1 - hlasovalo 10x) - » Výborný pařížsky salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Výborný a lehký tvarohovo-pudinkový dort
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Výborný jablkový koláč
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Výborný bramborový salát s jablkem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1012732) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 292278) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236115) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 223327) - » Couračka
(Navštívilo: 150667) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 128290) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112872)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy