Svíčková omáčka na smetaně
Kategorie: Pokrmy
Autor: sarysek

Suroviny
- sůl 1 ks
- zadní hovězí (kýta) 1 kg
- na ozdobu
- šlehačka 1 ks
- červený rybíz 1 ks
- nálev
- nové koření 8 kulička
- celý černý pepř 8 kulička
- omáčka
- máslo 1 ks
- tymián 3 špetka
- citronová šťáva 1 ks
- celer (kořen) 1 ks
- mléko 1 ks
- citron 0.5 ks
- petržel (kořen) 4 ks
- sušená smetana 1 balíček
- cibule 3 ks
- mrkev 1 kg
- zakysaná smetana 1 kelímek
- příloha
- houskový knedlík 1 ks
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Nejprve si očistíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno a kořenovou zeleninu na kostky. Maso podle potřeby očistíme, a pak jej prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu.
Ve větším tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián. Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme. Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Neotvíráme jej, dokud nebudeme pokračovat v přípravě samotné omáčky (v nálevu naložené maso vydrží i 5 dní - je tak chutnější).
V širokém kastrole na másle osmažíme najemno pokrájenou slaninu a zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme. Ponorným mixérem rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Je-li moc hustá, přilijeme trochu mléka.
Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme omáčkou. Přidáme lžičku červeného rybízu (povařeného s cukrem, skořicí a hřebíčkem nebo použijeme sladký rybízový kompot). Nakonec ozdobíme šlehačkou.
Příprava masa se zeleninou (pečení a vaření) - asi 80 minut, příprava svíčkové omáčky asi 40 minut.
Ve větším tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián. Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme. Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Neotvíráme jej, dokud nebudeme pokračovat v přípravě samotné omáčky (v nálevu naložené maso vydrží i 5 dní - je tak chutnější).
V širokém kastrole na másle osmažíme najemno pokrájenou slaninu a zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme. Ponorným mixérem rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Je-li moc hustá, přilijeme trochu mléka.
Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme omáčkou. Přidáme lžičku červeného rybízu (povařeného s cukrem, skořicí a hřebíčkem nebo použijeme sladký rybízový kompot). Nakonec ozdobíme šlehačkou.
Příprava masa se zeleninou (pečení a vaření) - asi 80 minut, příprava svíčkové omáčky asi 40 minut.
Podobné recepty
- » rychlá svíčková omáčka
(Hodnocení: 1.6 - hlasovalo 5x) - » Svíčková omáčka
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x) - » Svíčková omáčka (pečený způsob)
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Domácí svíčková na smetaně
(Hodnocení: 1.57 - hlasovalo 166x) - » Hovězí svíčková á la Stroganov
(Hodnocení: 1.41 - hlasovalo 17x) - » Kuřecí svíčková
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Extra rychlá svíčková pro začátečníky od Ládi Hrušky
(Hodnocení: 1.44 - hlasovalo 9x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1017346) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 315919) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 237834) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 233972) - » Couračka
(Navštívilo: 150859) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 131726) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 113897)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy