Pohankové žgance
Kategorie: Pokrmy
Autor: sarysek
Suroviny
- vepřové škvarky 150 g
- olej 100 g
- pohanková mouka 1 kg
- podle chuti
- sůl 1 ks
- mletý černý pepř 1 ks
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Smažení
Země: Slovinsko
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Ve větším hrnci přivedeme k varu 3 litry slané vody. Mouku prosejeme do vroucí vody a mícháme. Snížíme teplotu a do vzniklé hmoty vytvoříme 2 - 2,5 cm široký otvor. Hrnec přikryjeme a pomalu žgance vaříme 40 minut.
Žgance odstavíme a přebytečnou vodu odlijeme a dáme stranou. Žgance velkou vidličkou důkladně rozmícháme na žmolky. Budou-li žgance příliš suché, přidáme trochu odstavené vody slité ze žganců. Žgancové žmolky vyklopíme do mísy a promícháme s olejem a škvarky. Necháme pár minut odpočinout.
Žgance znovu promícháme a podáváme jako samostatné jídlo nebo je smícháme s dušeným či kysaným zelím a kousky pikantní klobásy. Žgance se používají i jako příloha ke guláši nebo ragú. Pokud do pohankové mouky předem zamícháme trochu pšeničné mouky, budou žgance jemnější. Do vody na vaření žganců můžeme přidat lžíci mléka a oleje. Zbylé žgance můžeme druhý den rozmíchat se syrovými vejci a osmažit na pánvi. Milovníci sladkých jídel míchají žgance s medem.
Žgance odstavíme a přebytečnou vodu odlijeme a dáme stranou. Žgance velkou vidličkou důkladně rozmícháme na žmolky. Budou-li žgance příliš suché, přidáme trochu odstavené vody slité ze žganců. Žgancové žmolky vyklopíme do mísy a promícháme s olejem a škvarky. Necháme pár minut odpočinout.
Žgance znovu promícháme a podáváme jako samostatné jídlo nebo je smícháme s dušeným či kysaným zelím a kousky pikantní klobásy. Žgance se používají i jako příloha ke guláši nebo ragú. Pokud do pohankové mouky předem zamícháme trochu pšeničné mouky, budou žgance jemnější. Do vody na vaření žganců můžeme přidat lžíci mléka a oleje. Zbylé žgance můžeme druhý den rozmíchat se syrovými vejci a osmažit na pánvi. Milovníci sladkých jídel míchají žgance s medem.
Podobné recepty
- » Pohankové noky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 3x) - » Pohankové placky s kysaným zelím II.
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 1x) - » Lívance z pohankové mouky
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 6x) - » Pohankové karbanátky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Pohankové vanilkové rohlíčky
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x) - » Pohankové placky se zelím
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Pohankové karbanátky
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003239) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 254613) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232662) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213093) - » Couračka
(Navštívilo: 150221) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122647) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110553)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy