Naše musaka
Kategorie: Pokrmy
Autor: sarysek
Suroviny
- brambory 4 ks
- smetana 150 ml
- lilek 2 ks
- mleté hovězí maso 500 g
- mléko 150 ml
- mouka 1 lžíce
- gouda 4 plátek
- česnek 4 stroužek
- cibule 1 ks
- rajče 4 ks
- podle potřeby
- olivový olej 1 ks
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Zapékání
Země: Řecko
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek také oloupeme a rozetřeme. Rajčata spaříme, oloupeme slupku a nakrájíme na menší kousky.
Dále dáme restovat na oleji cibuli a mleté maso, osolíme a přidáme nakrájená rajčata. Já dávám čerstvá rajčata, zdají se mi lepší než rajčata z konzervy. Podusíme asi 25 minut. Ke konci přidáme česnek. Oleje dávám opravdu jen kapku a cibuli nenechám zesklovatět, ale spíše jen lehce osmahnout.
Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na tenká kolečka. Lilek umyjeme, ale neloupeme, nakrájíme na silnější kola a ty naskládáme na pečící papír, mírně osolíme a dáme na 15 minut do trouby rozehřáté na nejvyšší stupeň, aby se lilek jakoby zapekl.
Z oleje a mouky uděláme světlou jíšku, přilijeme smetanu a mléko. Necháme projít varem a přidáme sýr. Ještě tak 5 minut povaříme a odstavíme z plotny. Konzistence bešamelu má být řidší, kdyby to bylo moc husté, tak přilijeme mléko.
Do zapékací mísy dáme na dno brambory a osolíme je. Na ně vrstvu mletého masa a na maso lilek. Pak opět vrstvu brambor, mleté maso, lilek a ukončíme vrstvou brambor.
Musaku dáme péct asi na 1 hodinu do trouby předehřáté na 150 °C.
Po hodině vytáhneme a zalijeme musaku bešamelem a ještě 30 minut zapékáme. Můžeme zvýšit teplotu v troubě na 200 °C. Nedávejte bešamel do zapékací mísy na začátku, není to ono. Speče se to a brambory zůstávají tvrdé.
Naši musaku ihned po dopečení podáváme. Chutná výborně!
Dále dáme restovat na oleji cibuli a mleté maso, osolíme a přidáme nakrájená rajčata. Já dávám čerstvá rajčata, zdají se mi lepší než rajčata z konzervy. Podusíme asi 25 minut. Ke konci přidáme česnek. Oleje dávám opravdu jen kapku a cibuli nenechám zesklovatět, ale spíše jen lehce osmahnout.
Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na tenká kolečka. Lilek umyjeme, ale neloupeme, nakrájíme na silnější kola a ty naskládáme na pečící papír, mírně osolíme a dáme na 15 minut do trouby rozehřáté na nejvyšší stupeň, aby se lilek jakoby zapekl.
Z oleje a mouky uděláme světlou jíšku, přilijeme smetanu a mléko. Necháme projít varem a přidáme sýr. Ještě tak 5 minut povaříme a odstavíme z plotny. Konzistence bešamelu má být řidší, kdyby to bylo moc husté, tak přilijeme mléko.
Do zapékací mísy dáme na dno brambory a osolíme je. Na ně vrstvu mletého masa a na maso lilek. Pak opět vrstvu brambor, mleté maso, lilek a ukončíme vrstvou brambor.
Musaku dáme péct asi na 1 hodinu do trouby předehřáté na 150 °C.
Po hodině vytáhneme a zalijeme musaku bešamelem a ještě 30 minut zapékáme. Můžeme zvýšit teplotu v troubě na 200 °C. Nedávejte bešamel do zapékací mísy na začátku, není to ono. Speče se to a brambory zůstávají tvrdé.
Naši musaku ihned po dopečení podáváme. Chutná výborně!
Podobné recepty
- » Vepřové nudličky na kari s ananasem
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 4x) - » Játra s ananasem
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Mrkvový salát s ananasem
(Hodnocení: 1.25 - hlasovalo 16x) - » Celerový salát s ananasem
(Hodnocení: 1.75 - hlasovalo 4x) - » Těstovinový salát s krabím masem, sýrem Cottage a ananasem
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Těstovinový salát s kuřecím masem, šunkou, kukuřicí a ananasem
(Hodnocení: 2.5 - hlasovalo 2x) - » Těstovinový salát s kuřecím masem a ananasem
(Hodnocení: 1.86 - hlasovalo 7x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003601) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 255293) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232758) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213366) - » Couračka
(Navštívilo: 150225) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122814) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110612)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy