Makedonská pita
Kategorie: Pokrmy
Autor: sarysek
Suroviny
- na potření
- vepřové sádlo s máslem 150 g
- náplň
- pórek 1 kg
- podle chuti
- sůl 1 lžička
- podle potřeby
- olivový olej na smažení 2 lžíce
- těsto
- sůl 0.75 lžička
- droždí 15 g
- polohrubá mouka 400 g
- cukr 1 kostka
- vlažná voda 1.5 dl
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Makedonie
Počet porcí: 12
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do mísy prosejeme polohrubou mouku, vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlažné vody, zamícháme, aby se kvasnice rozpustily. Přidáme sůl a zpracujeme těsto, které nenecháváme kynout, ale ihned si ho rozdělíme na dvě poloviny. Jedna část těsta může být větší.
Těsto vyválíme tence (jako na nudle) na dva pláty. Potřeme směsí rozpuštěného másla se sádlem a poskládáme podobně jako listové těsto. Třetinu těsta přeložíme, na to položíme třetinu těsta z druhé strany. Pruh těsta opět potřeme tukem. Přeložíme třetinu těsta a na ni položíme těsto z druhé strany. Poskládané těsto vložíme do mikroténového sáčku a dáme na chvíli na mrazák.
Mezitím si připravíme náplň. Očištěný pórek nakrájíme, podusíme asi 10 minut na oleji a osolíme.
Těsto už nepropracováváme, jen ho rozválíme a dáme na plech tak, aby přesahovalo přes okraj plechu. Naplníme pórkem a překryjeme druhým plátem těsta. Prsty spojíme okraje obou těst a zahneme je (trochu stočíme) po celém obvodu plechu.Těsto propícháme vidličkou a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Makedonskou pitu podáváme jako výborný chutný pokrm při různých příležitostech. Pita je moc dobrá i za studena. Tradičně se jí s hustým jogurtem řeckého typu.
Těsto vyválíme tence (jako na nudle) na dva pláty. Potřeme směsí rozpuštěného másla se sádlem a poskládáme podobně jako listové těsto. Třetinu těsta přeložíme, na to položíme třetinu těsta z druhé strany. Pruh těsta opět potřeme tukem. Přeložíme třetinu těsta a na ni položíme těsto z druhé strany. Poskládané těsto vložíme do mikroténového sáčku a dáme na chvíli na mrazák.
Mezitím si připravíme náplň. Očištěný pórek nakrájíme, podusíme asi 10 minut na oleji a osolíme.
Těsto už nepropracováváme, jen ho rozválíme a dáme na plech tak, aby přesahovalo přes okraj plechu. Naplníme pórkem a překryjeme druhým plátem těsta. Prsty spojíme okraje obou těst a zahneme je (trochu stočíme) po celém obvodu plechu.Těsto propícháme vidličkou a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Makedonskou pitu podáváme jako výborný chutný pokrm při různých příležitostech. Pita je moc dobrá i za studena. Tradičně se jí s hustým jogurtem řeckého typu.
Podobné recepty
- » Makedonská rybí polévka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Kotlety piráta kapitána Flinta
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zapečená pochoutka z pita chleba
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x) - » Arabský pita chléb
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Arabská pita
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Pita á la pizza
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Carská pita (srbská kuchyně)
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003354) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 254987) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232722) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213272) - » Couračka
(Navštívilo: 150223) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122765) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110597)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy