Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé

Kategorie: Ostatní

Autor:

Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé

Suroviny

Porce: 1 + –
  • cukr 3 kg
  • kdoule 3 kg
  • pomeranč 4 ks
  • podle potřeby
  • voda 3 dl

Doba přípravy: 60 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Vaření

Země: Portugalsko

Počet porcí: 1

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Kdoule řádně omyjeme v hodně teplé vodě, abychom je zbavili chloupků i lepkavé voskové vrstvičky, která je pokrývá. Opravdu je potřeba každou individuálně omýt rukama, pouhý proud vody nestačí. Také pomeranče v horké vodě řádně umyjeme, protože budeme používat jejich kůru, která je obvykle ošetřena chemickými postřiky.

Pomeranče rozpůlíme a do kastrolu z nich vymačkáme šťávu. Nevadí, když do ní spadnou pecičky. Kůru nevyhazujeme. Kdoule oloupeme, přičemž slupku ihned vkládáme do pomerančové šťávy, aby nezhnědla.

Do druhého kastrolu nebo tlakového hrnce nakrájíme kdoule, ale jejich jaderníky (podobné jako mají jablka) přidáme do hrnce ke slupkám. Jaderníků stačí jen pár pro aroma uvolněné z jadérek, zbytek vyhodíme. Ze 3k g kdoulí bychom měli dostat asi 2 kg nakrájené kdoulové dřeně. Přidáme 2 dl vody a přivedeme k varu. V obyčejném hrnci vaříme asi 30 minut, ve tlakovém zhruba 10 minut.

Pomerančovou kůru pokud možno zbavíme bílé dužniny a v co největších kusech vložíme ke slupkám v pomerančové šťávě. Pokud je tekutiny málo, můžeme přidat několik dl vody tak, aby vše bylo ponořené. Vaříme v zakrytém hrnci asi 30 - 40 minut.

Kusy kdoulí, které se mezitím uvařily, za horka rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Vsypeme 1,6 až 2 kg cukru podle toho, jak kdo má rád sladké. Ještě chvilku necháme povařit, plníme do řádně vymytých skleniček a ihned za horka zavíčkujeme.

Mezitím se uvařily slupky, ze kterých se uvolnilo značné množství pektinu, takže šťáva má mazlavý až gelovitý charakter. Z kastrolu vyjmeme stranou kusy pomerančové kůry a šťávu slijeme přes cedník do širšího kastrolu. Další pektin ze hmoty zbylé v cedníku můžeme dostat ještě dvojnásobným přelitím asi 1 dl vařící vody a vymačkáním vařečkou nebo lžící. Vyjmutou kůru rozkrájíme na malé kostičky, asi 5x5 mm, a vhodíme zpět do procezené šťávy.

Přidáme 1 kg cukru na 1 l šťávy a odpařujeme tak dlouho, až šťáva začne želírovat. Pozná se to tak, že za horka stéká z vařečky tenkým nepřerušovaným čůrkem. Nebo je možné provést zkoušku nalitím malého množství na talířek vychlazený v ledničce. Pomerančové želé nalijeme do skleniček a za horka zavíčkujeme.

Marmeláda z kdoulí a pomerančové želé jsou výborné k moučníkům nebo jen tak.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist