Aspik vinný
Kategorie: Ostatní
Autor: wencek
Suroviny
- vody 950 g
- ocet 150 g
- kořenová zelenina 100 g
- cibule 100 g
- želatina 90 g
- bílé víno 50 g
- cukr 15 g
- sůl 5 g
- mletý pepř 0.5 g
- nové koření 1.3 g
- bobkový list 0.2 g
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Očištěnou cibuli a kořenovou zeleninu nahrubo nakrájíme a s kořením vše uvaříme v části dávky vody
2. Želatinu promícháme se studenou vodou a po nabobtnání ji spojíme s vývarem ze zeleniny a koření
3. Přidáme ocet, cukr, sůl a vše přivedeme téměř k bodu varu (nesmí se vařit, jinak aspik ztrácí tuhost), občas aspik promícháme, aby se všechny želatina dobře rozpustila
4. Nakonec přidáme víno
5. Hotový aspik přecedíme přes čistou utěrku
6. Je-li aspik připraven, má průzračnou jantarovou barvu.
Doporučení:
Želatinu musíme předem máčet ve studené vodě, kterou použijeme z celkové stanovené dávky. Nabobtnání trvá asi 30 minut. Množství želatiny lze snížit v závislosti na želírovací mohutnosti, popř. na ročním období (v zimě) tak, aby byla dosažena tuhost aspiku s optimálními smyslovými vlastnostmi.
Poznámka:
Poznámka pro začátečníky: Kořenová zelenina je mrkev, petržel a celer.
2. Želatinu promícháme se studenou vodou a po nabobtnání ji spojíme s vývarem ze zeleniny a koření
3. Přidáme ocet, cukr, sůl a vše přivedeme téměř k bodu varu (nesmí se vařit, jinak aspik ztrácí tuhost), občas aspik promícháme, aby se všechny želatina dobře rozpustila
4. Nakonec přidáme víno
5. Hotový aspik přecedíme přes čistou utěrku
6. Je-li aspik připraven, má průzračnou jantarovou barvu.
Doporučení:
Želatinu musíme předem máčet ve studené vodě, kterou použijeme z celkové stanovené dávky. Nabobtnání trvá asi 30 minut. Množství želatiny lze snížit v závislosti na želírovací mohutnosti, popř. na ročním období (v zimě) tak, aby byla dosažena tuhost aspiku s optimálními smyslovými vlastnostmi.
Poznámka:
Poznámka pro začátečníky: Kořenová zelenina je mrkev, petržel a celer.
Poznámka:
recept na 1 kgPodobné recepty
- » Vaječný aspik se zeleninou
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 7x) - » Hvězdičkový aspik s hráškem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Uzený jazyk v aspiku II.
(Hodnocení: 3 - hlasovalo 1x) - » Aspiková vaječná tlačenka
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Gothaj v aspiku
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 3x) - » Jazyk v aspiku
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 5x) - » Kapr (nebo jiná ryba) v aspiku
(Hodnocení: 2.8 - hlasovalo 5x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1012732) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 292180) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236113) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 223326) - » Couračka
(Navštívilo: 150666) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 128289) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112871)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy