Sirup z listů jitrocele kopinatého za studena

Kategorie: Nápoje

Autor:

Sirup z listů jitrocele kopinatého za studena

Suroviny

Porce: 1 + –
  • kyselina citronová 2 g
  • cukr krystal 1 sklenice
  • jitrocel (mladé listy) 1 sklenice

Doba přípravy: 30 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Zavařování

Země: Česká republika

Počet porcí: 1

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Dále budeme potřebovat 3 sklenice o objemu 0,5 litru (například na zavařování), nůž, plastový trychtýř a cedník, čisté plátno, 1 láhev o objemu 0,5 litru (já používám skleněné lahve s pákovými uzávěry od černého piva) a hrnec na sterilování - stačí obyčejný velký hrnec, nebo se dá sterilovat v troubě apod.

Já používám na nakládání, přelévání, ukládání a sterilování potravin a nápojů pouze skleněné nádoby, protože jsou 100% nezávadné a odzkoušeně nejlepší.

Vezmeme jednu půllitrovou sklenici a vyrazíme na sběr. Na sběr si vybereme místo co nejdále od frekventovaných silnic a mimo oblasti, kde se práškuje nebo chemicky hnojí. Sbíráme mladé zdravé listy (ve starších se poměr látek mění) a nasbírat celou půllitrovou sklenici nám chvíli potrvá. Když máme plnou sklenici, hurá domů.

Vysterilujeme dvě půllitrové sklenice a necháme je vyschnout a vystydnout. Mezitím propláchneme nasbíraný jitrocel v cedníku studenou vodou a necháme co nejvíce odkapat.

Do vysterilovaných sklenic nasypeme na dno asi 1 cm cukru krystal. Na to uděláme vrstvu z jitrocelových listů stejně silnou. Pokračujeme opět 1 cm silnou vrstvou cukru krystal a pořádně upěchujeme. Dáme zase jitrocel, potom cukr, upěchujeme atd., dokud nebudou sklenice plné, přitom končíme cukrem.

Zavíčkujeme a uložíme při teplotě 20 - 25 °C, dokud se všechen cukr nerozpustí. Cukr se rozpustil a my můžeme sirup v trychtýři přecedit přes plátno a poctivě vymačkáme šťávu ze zbytků listů do vysterilované půllitrové lahve. Ve lžíci převařené teplé vody rozpustíme kyselinu citronovou, nalijeme na vrch šťávy a zavřeme.

Tip: Vymačkané sladké jitrocelové listy můžeme pokrájet a přidat do zeleninového salátu.

Sirup z listů jitrocele kopinatého podáváme při bolestech v krku 3x denně 1 lžíci do čaje (ne vařícího, přidáme, až bude mít čaj pitelnou teplotu). Z téhle várky vyrobíme cca 0,65 l sirupu, ve kterém je zachováno maximum zdravého, co jde. Neotevřený sirup vydrží přes rok.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist