Typické italské tiramisu
Kategorie: Moučníky
Autor: sarysek
Suroviny
- krém
- cukr krupice 3 lžíce
- vejce 3 ks
- mascarpone 250 g
- na obalení
- Amaretto 1 kapka
- silná černá káva 1 hrnek
- na ozdobu
- kakao 1 lžíce
- náplň
- cukrářské piškoty 200 g
Doba přípravy: 20 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Chlazení, mražení
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Nejprve si připravíme silnou černou kávu a necháme ji maximálně 4 minuty vyluhovat.
Oddělíme žloutky od bílků. Použijeme čerstvá chlazená vejce, nejlépe domácí. ? čerstvost poznáme tak, že je ponoříme do vody. Pokud se povalují po dně, jsou čerstvá. Dále je ještě můžeme prosvítit ve tmě baterkou. Čím méně světlých bublinek uvnitř, tím je vajíčko čerstvější. Žloutky utřeme s cukrem. Pak přidáme mascarpone a mícháme tak dlouho, až směs bude docela hladká a vše spojeno. Bílky ještě můžeme dát na chvíli do lednice anebo mrazáku, aby byli co nejvíc vychlazené. Lépe se pak našlehají.
Vezmeme skleněnou salátovou mističku a do ní přecedíme kávu. Ze sítka vysypeme lógr, vypláchneme hrnek, ve kterém jsme měli kávu, a znovu opakujeme. Klidně 2 -3krát, dokud sítko nebude bez lógru a káva vlažná. Nakonec ji necháme v mističce a přilijeme Amaretto. Takto jsme získali směs, ve které budeme máčet piškoty.
Nyní vyjmeme z chladničky bílky a našleháme je ve vyšší čisté a suché míse, až budou tak pevné, že při překlopení zůstanou v míse. Bílky jen lehce smícháme se žloutkovou směsí.
Dlouhé piškoty máčíme ve směsi Amaretta a kávy, vždy jen na okamžik z obou stran, aby se moc nenasákly. Pokládáme je do připravené, kakaem vysypané mísy. Já dávám na dno ještě potravinářskou folii, abych pak mohla hotové tiramisu snadněji vyndat. Celé dno jimi vyložíme a naneseme polovinu krému.
Znovu vyskládáme namočené piškoty a na závěr natřeme druhou polovinou krému. Je možné si nechat trochu krému. Krémem pak naplníme zdobičku na dorty a tiramisu ozdobíme, jak chceme. Vypadá pak zajímavěji. Lze i dortovou špachtlí udělat vlnky na té poslední vrstvě nebo špejlí vytvarovat nápis ? také to vypadá pěkně.
Nakonec italské tiramisu posypeme kakaem a dáme do lednice na nejméně 2 hodiny vychladnout, nejlépe přes noc. Nezapomeneme misku přikrýt, aby tiramisu nasáklo pachy z lednice. Ohledně délky skladování. Zásadně necháváme v lednici, přikryté, a sníme pokud možno co nejdříve. Ze zkušenosti vydrží i 4 dny.
Oddělíme žloutky od bílků. Použijeme čerstvá chlazená vejce, nejlépe domácí. ? čerstvost poznáme tak, že je ponoříme do vody. Pokud se povalují po dně, jsou čerstvá. Dále je ještě můžeme prosvítit ve tmě baterkou. Čím méně světlých bublinek uvnitř, tím je vajíčko čerstvější. Žloutky utřeme s cukrem. Pak přidáme mascarpone a mícháme tak dlouho, až směs bude docela hladká a vše spojeno. Bílky ještě můžeme dát na chvíli do lednice anebo mrazáku, aby byli co nejvíc vychlazené. Lépe se pak našlehají.
Vezmeme skleněnou salátovou mističku a do ní přecedíme kávu. Ze sítka vysypeme lógr, vypláchneme hrnek, ve kterém jsme měli kávu, a znovu opakujeme. Klidně 2 -3krát, dokud sítko nebude bez lógru a káva vlažná. Nakonec ji necháme v mističce a přilijeme Amaretto. Takto jsme získali směs, ve které budeme máčet piškoty.
Nyní vyjmeme z chladničky bílky a našleháme je ve vyšší čisté a suché míse, až budou tak pevné, že při překlopení zůstanou v míse. Bílky jen lehce smícháme se žloutkovou směsí.
Dlouhé piškoty máčíme ve směsi Amaretta a kávy, vždy jen na okamžik z obou stran, aby se moc nenasákly. Pokládáme je do připravené, kakaem vysypané mísy. Já dávám na dno ještě potravinářskou folii, abych pak mohla hotové tiramisu snadněji vyndat. Celé dno jimi vyložíme a naneseme polovinu krému.
Znovu vyskládáme namočené piškoty a na závěr natřeme druhou polovinou krému. Je možné si nechat trochu krému. Krémem pak naplníme zdobičku na dorty a tiramisu ozdobíme, jak chceme. Vypadá pak zajímavěji. Lze i dortovou špachtlí udělat vlnky na té poslední vrstvě nebo špejlí vytvarovat nápis ? také to vypadá pěkně.
Nakonec italské tiramisu posypeme kakaem a dáme do lednice na nejméně 2 hodiny vychladnout, nejlépe přes noc. Nezapomeneme misku přikrýt, aby tiramisu nasáklo pachy z lednice. Ohledně délky skladování. Zásadně necháváme v lednici, přikryté, a sníme pokud možno co nejdříve. Ze zkušenosti vydrží i 4 dny.
Podobné recepty
- » Italské rizoto s pancettou
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 2x) - » Tiramisu (italské)
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 5x) - » Pravé italské těsto na pizzu
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Italské hovězí ragú
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Italské masové kuličky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Italské lasagne
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Italské špagety
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1012670) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 291540) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236088) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 223274) - » Couračka
(Navštívilo: 150661) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 128260) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112863)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy