Čokoládová babka
Kategorie: Moučníky
Autor: sarysek
Suroviny
- drobenka
- cukr moučka 2 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- náplň
- cukr krystal 0.5 hrnek
- čokoláda 110 g
- mletá skořice 1 lžička
- sůl 0.25 lžička
- kakao 3 lžíce
- těsto
- máslo 5 lžíce
- žloutek 1 ks
- teplé mléko 0.75 hrnek
- sůl 0.25 lžička
- cukr krystal 6 lžíce
- hladká mouka 1.75 hrnek
- droždí 2.25 lžička
- cukr krystal 1 lžička
- vanilkový cukr 1 lžička
- polohrubá mouka 1.25 hrnek
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Rusko
Počet porcí: 15
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Smícháme 1 lžičku krystalového cukru a droždí ve vlažném mléce a rozmícháme. Necháme stát 5 minut. Vmícháme 6 lžic krystalového cukru, vanilkový cukr, 1/4 lžičky soli a vaječný žloutek. Poté po částech zapracováváme obě mouky. Přidáme 5 lžic másla a těsto pěkně propracujeme. Těsto dáme na pomoučněný vál a propracováváme rukama, až je hladké a pružné (asi 10 minut). Těsto dáme do mísy vymazané olejem, těsto otočíme, aby byly naolejované obě strany a přikryjeme utěrkou. Dáme kynout na teplé místo na 1,5 hod. Poté těsto udeříme několikrát pěstí, tím předejdeme tvoření vzduchových kapes. Těsto ještě přikryjeme a necháme 5 min odpočinout.
Poté si vyložíme kvádrovou pečící formu (např. rovný srnčí hřbet) pečícím papírem a papír jemně potřeme olejem.
Pro přípravu náplně smícháme 1/2 šálku krystalového cukru, kakao, skořici, sůl a nastrouhanou čokoládu.
Rozválíme si těsto tak, aby bylo dvakrát delší než forma na pečení. Rozválený plát natřeme olejem a posypeme kakaovou náplní. Srolujeme do rolády, konce pevně utěsníme. Hotovou roládu přehneme na půl, třikrát až čtyřikrát srolujeme (jako když se ždímá ručník). Hotovou stočenou roládu položíme do formy, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 45 minut kynout.
Na drobenku smícháme cukr moučku, 1 lžíci hladké mouky a 1 lžíci másla. Hmotu drobíme v prstech. Vznikne hutná krupice, kterou posypeme vrch stočené rolády.
Čokoládovou babku pečeme při 180 °C po dobu 40 minut dozlatova. Vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Poté si vyložíme kvádrovou pečící formu (např. rovný srnčí hřbet) pečícím papírem a papír jemně potřeme olejem.
Pro přípravu náplně smícháme 1/2 šálku krystalového cukru, kakao, skořici, sůl a nastrouhanou čokoládu.
Rozválíme si těsto tak, aby bylo dvakrát delší než forma na pečení. Rozválený plát natřeme olejem a posypeme kakaovou náplní. Srolujeme do rolády, konce pevně utěsníme. Hotovou roládu přehneme na půl, třikrát až čtyřikrát srolujeme (jako když se ždímá ručník). Hotovou stočenou roládu položíme do formy, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 45 minut kynout.
Na drobenku smícháme cukr moučku, 1 lžíci hladké mouky a 1 lžíci másla. Hmotu drobíme v prstech. Vznikne hutná krupice, kterou posypeme vrch stočené rolády.
Čokoládovou babku pečeme při 180 °C po dobu 40 minut dozlatova. Vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Podobné recepty
- » Čokoládová káva
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Australská čokoládová buchta z červené řepy
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 9x) - » Šlehačková čokoládová poleva
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 6x) - » Čokoládové mousse - čokoládová pěna
(Hodnocení: 1.06 - hlasovalo 17x) - » Rumová čokoládová poleva
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Rychlá čokoládová roláda s banány
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 6x) - » Lehká čokoládová roláda s jahodami - bez mouky
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 4x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003061) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 254568) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232631) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213034) - » Couračka
(Navštívilo: 150221) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122596) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110535)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy