Limburgský jablečný koláč
Kategorie: Moučníky
Autor: sarysek
Suroviny
- sůl 1 špetka
- mléko 1 dl
- droždí 21 g
- vejce 1 ks
- cukr krystal 40 g
- polohrubá mouka 400 g
- máslo 40 g
- náplň
- mletá skořice 1 ks
- jablko 800 g
- rozinky 50 g
- cukr krystal 50 g
- vanilkový pudinkový prášek 1 balíček
Doba přípravy: 150 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Nizozemsko
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přelijeme ho do misky, přidáme trochu cukru, droždí, zamícháme a necháme chvíli odstát.
Ke kvásku přidáme mouku, sůl, zbytek cukru, měkké máslo a vejce, uhněteme dobré těsto. Těsto nesmí být až moc suché, ale ani ne tuhé. Jestli je těsto moc suché, přidáme trošku mléka. Hněteme asi 15 minut a nakonec necháme v teplém místě odležet. Až těsto nakyne, hněteme ho ještě dalších 5 minut.
Nakonec polovinu těsta rozválíme válečkem, to samé uděláme s druhou půlkou. Jednu půlku vložíme do okrouhlé formy o průměru 28 cm, vidličkou uděláme v těstě dírky a necháme ještě 5 minut odležet.
Mezitím si připravíme náplň. Rozinky namočíme na 30 minut do teplé vody. Mezitím si obereme jablíčka a nakrájíme je na malé kousky. Rozinky vyjmeme z vody a osušíme, společně s jablky je dáme do misky a přidáme vanilkový pudink. Přidáme trochu cukru, skořici a pečlivě promícháme.
Náplň navršíme do formy s těstem, druhou půlkou přikryjeme těsto a okraje odkrájíme tak, aby těsto nepřesahovalo formu. Těsto dobře přitlačíme a vidličkou zase propíchneme. Povrch posypeme cukrem.
Limburgský jablečný koláč pečeme na 190 °C v předehřáté troubě 30 - 40 minut. Jablečný koláč podáváme studený, ale i teplý. Dobře chutná s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
Ke kvásku přidáme mouku, sůl, zbytek cukru, měkké máslo a vejce, uhněteme dobré těsto. Těsto nesmí být až moc suché, ale ani ne tuhé. Jestli je těsto moc suché, přidáme trošku mléka. Hněteme asi 15 minut a nakonec necháme v teplém místě odležet. Až těsto nakyne, hněteme ho ještě dalších 5 minut.
Nakonec polovinu těsta rozválíme válečkem, to samé uděláme s druhou půlkou. Jednu půlku vložíme do okrouhlé formy o průměru 28 cm, vidličkou uděláme v těstě dírky a necháme ještě 5 minut odležet.
Mezitím si připravíme náplň. Rozinky namočíme na 30 minut do teplé vody. Mezitím si obereme jablíčka a nakrájíme je na malé kousky. Rozinky vyjmeme z vody a osušíme, společně s jablky je dáme do misky a přidáme vanilkový pudink. Přidáme trochu cukru, skořici a pečlivě promícháme.
Náplň navršíme do formy s těstem, druhou půlkou přikryjeme těsto a okraje odkrájíme tak, aby těsto nepřesahovalo formu. Těsto dobře přitlačíme a vidličkou zase propíchneme. Povrch posypeme cukrem.
Limburgský jablečný koláč pečeme na 190 °C v předehřáté troubě 30 - 40 minut. Jablečný koláč podáváme studený, ale i teplý. Dobře chutná s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou.
Podobné recepty
- » Obrácený jablečný koláč s karamelem
(Hodnocení: 1.29 - hlasovalo 7x) - » Rychlý jablečný koláč se žmolenkou
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 12x) - » Jablečný štrůdl z piva
(Hodnocení: 1.63 - hlasovalo 38x) - » Litý jablečný koláč
(Hodnocení: 1.1 - hlasovalo 10x) - » Hrníčkový jablečný koláč
(Hodnocení: 1.55 - hlasovalo 11x) - » Rychlý jablečný koláč bez vajec
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Jablečný koláč
(Hodnocení: 1.4 - hlasovalo 15x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003476) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 255255) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232735) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213319) - » Couračka
(Navštívilo: 150224) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122796) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110604)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy