Vánoční hvězda
Kategorie: Moučníky
Autor: Monyszek
Suroviny
- TĚSTO
- Mléko 2 dl
- Droždí 42 g
- Cukr 1 lžička
- Hladká mouka 700 g
- Cukr 1 lžička
- Sůl 2 lžička
- Olej 1.25 dl
- Vejce 2 ks
- DIP
- Lučina 150 g
- Mléko 1 lžíce
- Sůl dle chuti 1 špetka
- Pepř dle chuti 1 špetka
- Brusinky 1.5 lžíce
- MIMO JINÉ
- Máslo na vymazání formy 100 g
- Hladká mouka na posypání válu dle potřeby 100 g
- Hrubá mouka na vysypání formy 200 g
- Žloutek na potření 1 ks
- Mléko na potření 1 lžíce
- Semínka na posypání (lněná a sezamová) 2 hrst
Doba přípravy: 107 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Zařazení: Svačina
Země: Česká republika
Počet porcí: 6
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Ve vlažném mléce rozmícháme rozdrobené droždí a lžičku cukru a necháme je rozpustit. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, mléko s droždím, olej a vejce a uhněteme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu oválný bochánek, rozkrojíme ho na dvě poloviny a z jedné ještě odkrojíme na kraji malý kousek.
Větší polovinu těsta pak rozdělíme na pět stejných částí. Čtyři rozválíme na kruhové pláty o stejném průměru, jako je průměr kulaté formy na pečení (ideální je 28 cm), a pátou na kruhový plát o trochu větším průměru.
Čtyři pláty lehce na povrchu potřeme rozehřátým máslem a položíme na sebe. Zakryjeme je pátým větším plátem (ten nepotíráme) a těsto po stranách přehneme dolů.
Spojené pláty opatrně přeneseme do vymazané a vysypané kulaté formy a ostrým nožem je rozdělíme na 8 trojúhelníkových dílků tak, aby řezy končily asi 1 cm od kraje. Jednotlivé dílky postupně rozevřeme od středu směrem ven.
Stejný postup zopakujeme i s druhou menší polovinou těsta. Vyválíme pět kruhů, tentokrát o trochu menším průměru, spojíme je k sobě a položíme doprostřed formy.
Menší kruh také rozdělíme nožem na 8 dílků (dáváme pozor, aby špičky vrchních dílků byly v mezerách mezi dílky spodního patra) a postupně je rozevřeme ze středu směrem ven.
Ze zbylého nejmenšího kousku těsta utvoříme bochánek a vložíme ho do středu květiny. Povrch těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a lístky po okrajích posypeme střídavě lněnými a sezamovými semínky.
Květinu zakryjeme papírovou utěrkou a mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Vložíme do ní květinu, po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C, květinu zakryjeme papírem na pečení a pečeme dalších 20 minut. Nakonec papír odstraníme a pečeme ještě 6 – 7 minut dozlatova.
Vnitřní část květiny (bochánek) opatrně vykrojíme tenkým nožem. Přísady na dip promícháme, naplníme do vhodné misky a vložíme doprostřed květiny místo bochánku. Každý si pak z květiny bude odlupovat kousky a namáčet je do misky s dipem.
Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu oválný bochánek, rozkrojíme ho na dvě poloviny a z jedné ještě odkrojíme na kraji malý kousek.
Větší polovinu těsta pak rozdělíme na pět stejných částí. Čtyři rozválíme na kruhové pláty o stejném průměru, jako je průměr kulaté formy na pečení (ideální je 28 cm), a pátou na kruhový plát o trochu větším průměru.
Čtyři pláty lehce na povrchu potřeme rozehřátým máslem a položíme na sebe. Zakryjeme je pátým větším plátem (ten nepotíráme) a těsto po stranách přehneme dolů.
Spojené pláty opatrně přeneseme do vymazané a vysypané kulaté formy a ostrým nožem je rozdělíme na 8 trojúhelníkových dílků tak, aby řezy končily asi 1 cm od kraje. Jednotlivé dílky postupně rozevřeme od středu směrem ven.
Stejný postup zopakujeme i s druhou menší polovinou těsta. Vyválíme pět kruhů, tentokrát o trochu menším průměru, spojíme je k sobě a položíme doprostřed formy.
Menší kruh také rozdělíme nožem na 8 dílků (dáváme pozor, aby špičky vrchních dílků byly v mezerách mezi dílky spodního patra) a postupně je rozevřeme ze středu směrem ven.
Ze zbylého nejmenšího kousku těsta utvoříme bochánek a vložíme ho do středu květiny. Povrch těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a lístky po okrajích posypeme střídavě lněnými a sezamovými semínky.
Květinu zakryjeme papírovou utěrkou a mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Vložíme do ní květinu, po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C, květinu zakryjeme papírem na pečení a pečeme dalších 20 minut. Nakonec papír odstraníme a pečeme ještě 6 – 7 minut dozlatova.
Vnitřní část květiny (bochánek) opatrně vykrojíme tenkým nožem. Přísady na dip promícháme, naplníme do vhodné misky a vložíme doprostřed květiny místo bochánku. Každý si pak z květiny bude odlupovat kousky a namáčet je do misky s dipem.
Podobné recepty
- » klasický vánoční bramborový salát
(Hodnocení: 1.41 - hlasovalo 22x) - » Vánoční jednohubky
(Hodnocení: 1.67 - hlasovalo 6x) - » Vánoční pracny
(Hodnocení: 1.17 - hlasovalo 23x) - » Lahodné vánoční perníčky
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x) - » Dětský vánoční punč
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 8x) - » Vánoční štola s marcipánem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » La Buche de Noel (Vánoční poleno)
(Hodnocení: 2.33 - hlasovalo 3x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1013400) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 294576) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236214) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 223595) - » Couračka
(Navštívilo: 150684) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 128391) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112936)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy