Vánoční hvězda

Kategorie: Moučníky

Autor:

Vánoční hvězda

Suroviny

Porce: 6 + –
  • TĚSTO
  • Mléko 2 dl
  • Droždí 42 g
  • Cukr 1 lžička
  • Hladká mouka 700 g
  • Cukr 1 lžička
  • Sůl 2 lžička
  • Olej 1.25 dl
  • Vejce 2 ks
  • DIP
  • Lučina 150 g
  • Mléko 1 lžíce
  • Sůl dle chuti 1 špetka
  • Pepř dle chuti 1 špetka
  • Brusinky 1.5 lžíce
  • MIMO JINÉ
  • Máslo na vymazání formy 100 g
  • Hladká mouka na posypání válu dle potřeby 100 g
  • Hrubá mouka na vysypání formy 200 g
  • Žloutek na potření 1 ks
  • Mléko na potření 1 lžíce
  • Semínka na posypání (lněná a sezamová) 2 hrst

Doba přípravy: 107 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Pečení

Zařazení: Svačina

Země: Česká republika

Počet porcí: 6

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Ve vlažném mléce rozmícháme rozdrobené droždí a lžičku cukru a necháme je rozpustit. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, mléko s droždím, olej a vejce a uhněteme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.

Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu oválný bochánek, rozkrojíme ho na dvě poloviny a z jedné ještě odkrojíme na kraji malý kousek.

Větší polovinu těsta pak rozdělíme na pět stejných částí. Čtyři rozválíme na kruhové pláty o stejném průměru, jako je průměr kulaté formy na pečení (ideální je 28 cm), a pátou na kruhový plát o trochu větším průměru.

Čtyři pláty lehce na povrchu potřeme rozehřátým máslem a položíme na sebe. Zakryjeme je pátým větším plátem (ten nepotíráme) a těsto po stranách přehneme dolů.

Spojené pláty opatrně přeneseme do vymazané a vysypané kulaté formy a ostrým nožem je rozdělíme na 8 trojúhelníkových dílků tak, aby řezy končily asi 1 cm od kraje. Jednotlivé dílky postupně rozevřeme od středu směrem ven.

Stejný postup zopakujeme i s druhou menší polovinou těsta. Vyválíme pět kruhů, tentokrát o trochu menším průměru, spojíme je k sobě a položíme doprostřed formy.

Menší kruh také rozdělíme nožem na 8 dílků (dáváme pozor, aby špičky vrchních dílků byly v mezerách mezi dílky spodního patra) a postupně je rozevřeme ze středu směrem ven.

Ze zbylého nejmenšího kousku těsta utvoříme bochánek a vložíme ho do středu květiny. Povrch těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a lístky po okrajích posypeme střídavě lněnými a sezamovými semínky.

Květinu zakryjeme papírovou utěrkou a mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Vložíme do ní květinu, po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C, květinu zakryjeme papírem na pečení a pečeme dalších 20 minut. Nakonec papír odstraníme a pečeme ještě 6 – 7 minut dozlatova.

Vnitřní část květiny (bochánek) opatrně vykrojíme tenkým nožem. Přísady na dip promícháme, naplníme do vhodné misky a vložíme doprostřed květiny místo bochánku. Každý si pak z květiny bude odlupovat kousky a namáčet je do misky s dipem.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist