Základní recept na chlebový dort
Kategorie: Moučníky
Autor: wencek
Suroviny
- pšeničná mouka 650 ml
- mléko 400 ml
- olej 5 lžíce
- sůl 2 lžíce
- cukr 1 lžička
- droždí 1 kostka
- Na náplň a zdobení
- rybí pomazánka 250 g
- tvrdý salám 200 g
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 5
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
1. Mouku nasypeme do mísy, do středu uděláme jamku a rozdrtíme do ní droždí, to přelijeme trochou teplého mléka nebo vody, přisypeme cukr a necháme tak 10-15 minut vzejít kvásek
2. Přidáme ostatní tekutinu, olej, sůl a vše propracujeme, těsto necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Troubu vyhřejeme asi na 250 °C, formu vytřeme důkladně tukem
4. Těsto ještě jednou prohněteme, vytvarujeme do kulatého tvaru a vložíme do formy, necháme ještě dalších 15 minut kynout
5. Formu dáme do předehřáté trouby doprostřed a pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 200 °C a chléb pečeme dalších 20-30 minut
6. Čerstvě upečený chléb přikryjeme morkou utěrkou a necháme vychladnout, tak zůstane vláčný a měkký
7. Chléb vyjmeme z formy, rozkrojíme ho nejlépe dlouhým pilkovým nožem na dva až tři pláty
8. Spodní plát potřeme hojně slaným krémem, přikryjeme druhým kolem, opět chléb potřeme krémem a zase přiklopíme poslední částí chleba, takto připravený dortový korpus z chleba dáme do lednice v sáčku a necháme ztuhnout
9. Těsně před servírováním vrchní část chleba potřeme slaným krémem a ozdobně dozdobíme klečky salámu, paprikou, okurkou a dalšími ingrediencemi.
Doporučení:
Dort lze zdobit i z boku, pak je lepší okraje odkrojit a střídky chleba potřít krémem, kterým jsme ho plnili.
2. Přidáme ostatní tekutinu, olej, sůl a vše propracujeme, těsto necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Troubu vyhřejeme asi na 250 °C, formu vytřeme důkladně tukem
4. Těsto ještě jednou prohněteme, vytvarujeme do kulatého tvaru a vložíme do formy, necháme ještě dalších 15 minut kynout
5. Formu dáme do předehřáté trouby doprostřed a pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 200 °C a chléb pečeme dalších 20-30 minut
6. Čerstvě upečený chléb přikryjeme morkou utěrkou a necháme vychladnout, tak zůstane vláčný a měkký
7. Chléb vyjmeme z formy, rozkrojíme ho nejlépe dlouhým pilkovým nožem na dva až tři pláty
8. Spodní plát potřeme hojně slaným krémem, přikryjeme druhým kolem, opět chléb potřeme krémem a zase přiklopíme poslední částí chleba, takto připravený dortový korpus z chleba dáme do lednice v sáčku a necháme ztuhnout
9. Těsně před servírováním vrchní část chleba potřeme slaným krémem a ozdobně dozdobíme klečky salámu, paprikou, okurkou a dalšími ingrediencemi.
Doporučení:
Dort lze zdobit i z boku, pak je lepší okraje odkrojit a střídky chleba potřít krémem, kterým jsme ho plnili.
Poznámka:
těsto na dortovou formu o průměru 22ostatní suroviny dle chuti a fantazie - kaviár, rybí očka, uzený losos, okurky, paprika...
Podobné recepty
- » Základní recept na italské těstoviny
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Základní recept na zelný salát
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Základní těsto ( koláč, bábovka, bublanina )
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x) - » A-1 Steaková omáčka (základní)
(Hodnocení: 2.17 - hlasovalo 6x) - » Základní holandská omáčka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Základní těsto na pizzu
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Základní těsto na ravioli II.
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1000948) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 250102) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232218) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 211575) - » Couračka
(Navštívilo: 150196) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 121857) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110207)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy