Domácí sušené maso

Kategorie: Maso

Autor:

Domácí sušené maso

Suroviny

Porce: 8 + –

Doba přípravy: 120 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Pečení

Země: Česká republika

Počet porcí: 8

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Vybereme pěkné a neprorostlé hovězí maso, osvědčený je roštěnec. Maso důkladně očistíme a necháme v mrazáku lehce ztuhnout. Než budeme dále pracovat s masem, budeme se věnovat přípravě marinády. Smícháme všechny ingredience a snažíme se vše co nejlépe promíchat. Zejména sůl silně třeme a mícháme, aby se rozpustila.

Po cca půl hodině maso vyndáme a nakrájíme na tenké plátky o síle několika milimetrů a vložíme do marinády. Všechny kousky dobře natřeme a ukládáme na těsno do mísy. Zbytkem marinády maso zalijeme a přiklopíme talířem, který dobře těsní. Maso uložíme do chladu a nejlépe zatížíme několika kameny či jiným závažím odhadem o váze 4kg.

Maso by se mělo marinovat přibližně 10 hodin, tedy ideální je nechat ho přes noc. Když je maso připravené k sušení, napícháme ho na špejle tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly a zavěsíme do trouby. Kvůli odkapávající šťávě dáme pod maso pekáč. Prvních 45 minut maso sušíme na 75°C a pak dosušujeme přibližně 9-12 hodin na 55°C. Na závěr sušení opět na 10 minut zvýšíme teplotu na 75°C. Že je maso dobře usušené poznáme podle toho, že se se láme.

Po dokonalém vychladnutí sušené maso uložíme do dózy a dáme ho na temné místo. Doba trvanlivosti sušeného masa je pak přímo úměrná tomu, jak rychle ho sníte.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist