Domácí sušené maso
Kategorie: Maso
Autor: sarysek
Suroviny
- libové hovězí maso 1.5 kg
- marináda
- pepř mletý 2 lžíce
- worchester 5 lžíce
- grilovací koření 1 lžíce
- sušený česnek 1 lžíce
- sůl 3 lžíce
- sojová omáčka 12 lžíce
Doba přípravy: 120 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Vybereme pěkné a neprorostlé hovězí maso, osvědčený je roštěnec. Maso důkladně očistíme a necháme v mrazáku lehce ztuhnout. Než budeme dále pracovat s masem, budeme se věnovat přípravě marinády. Smícháme všechny ingredience a snažíme se vše co nejlépe promíchat. Zejména sůl silně třeme a mícháme, aby se rozpustila.
Po cca půl hodině maso vyndáme a nakrájíme na tenké plátky o síle několika milimetrů a vložíme do marinády. Všechny kousky dobře natřeme a ukládáme na těsno do mísy. Zbytkem marinády maso zalijeme a přiklopíme talířem, který dobře těsní. Maso uložíme do chladu a nejlépe zatížíme několika kameny či jiným závažím odhadem o váze 4kg.
Maso by se mělo marinovat přibližně 10 hodin, tedy ideální je nechat ho přes noc. Když je maso připravené k sušení, napícháme ho na špejle tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly a zavěsíme do trouby. Kvůli odkapávající šťávě dáme pod maso pekáč. Prvních 45 minut maso sušíme na 75°C a pak dosušujeme přibližně 9-12 hodin na 55°C. Na závěr sušení opět na 10 minut zvýšíme teplotu na 75°C. Že je maso dobře usušené poznáme podle toho, že se se láme.
Po dokonalém vychladnutí sušené maso uložíme do dózy a dáme ho na temné místo. Doba trvanlivosti sušeného masa je pak přímo úměrná tomu, jak rychle ho sníte.
Po cca půl hodině maso vyndáme a nakrájíme na tenké plátky o síle několika milimetrů a vložíme do marinády. Všechny kousky dobře natřeme a ukládáme na těsno do mísy. Zbytkem marinády maso zalijeme a přiklopíme talířem, který dobře těsní. Maso uložíme do chladu a nejlépe zatížíme několika kameny či jiným závažím odhadem o váze 4kg.
Maso by se mělo marinovat přibližně 10 hodin, tedy ideální je nechat ho přes noc. Když je maso připravené k sušení, napícháme ho na špejle tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly a zavěsíme do trouby. Kvůli odkapávající šťávě dáme pod maso pekáč. Prvních 45 minut maso sušíme na 75°C a pak dosušujeme přibližně 9-12 hodin na 55°C. Na závěr sušení opět na 10 minut zvýšíme teplotu na 75°C. Že je maso dobře usušené poznáme podle toho, že se se láme.
Po dokonalém vychladnutí sušené maso uložíme do dózy a dáme ho na temné místo. Doba trvanlivosti sušeného masa je pak přímo úměrná tomu, jak rychle ho sníte.
Podobné recepty
- » Domácí svíčková na smetaně
(Hodnocení: 1.57 - hlasovalo 166x) - » Domácí barbecue omáčka podle Gordona Ramseyho
(Hodnocení: 1.33 - hlasovalo 39x) - » Domácí sekaná
(Hodnocení: 1.41 - hlasovalo 70x) - » Domácí utopenci
(Hodnocení: 1.56 - hlasovalo 113x) - » Domácí zavináče
(Hodnocení: 1.46 - hlasovalo 65x) - » Domácí vaječný likér bez vajec
(Hodnocení: 1.57 - hlasovalo 21x) - » Domácí těsto na štrůdl
(Hodnocení: 1.74 - hlasovalo 35x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1013399) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 294575) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 236213) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 223595) - » Couračka
(Navštívilo: 150684) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 128391) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 112936)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy