Kachna na pomerančích

Kategorie: Maso

Autor:

Kachna na pomerančích

Suroviny

Porce: 5 + –
  • kachna 1 ks
  • pomeranče 4 ks
  • kachní vývar 2 šálek
  • tmavý cukr 3 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • pomerančový likér 1 lžíce
  • sůl 3 špetka
  • čerstvě mletý pepř 3 špetka

Doba přípravy: 60 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Pečení

Země: Francie

Počet porcí: 5

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Postup
1
Den předem kachnu zvenčí i zevnitř osolte a opepřete. Pár hodin před pečením ji vyndejte z lednice, aby měla pokojovou teplotu.

2
Ze dvou pečlivě omytých pomerančů oloupejte kůru (jen oranžovou část) a nakrájejte ji na co nejtenčí proužky. Dobře poslouží i škrabka na citrusy. Chcete-li postupovat opravdu tradičně, krátce kůru povařte ve vodě, ztratí tím případnou hořkost.

3
Troubu předehřejte na 230 °C. Do břišní dutiny kachny dejte polovinu pokrájené kůry z pomerančů. Kachnu dejte do pekáče, trošku ji podlijte a dejte péct. Po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C a pečte další asi hodinu a půl, dokud nebude úplně měkká. Občas podlévejte výpekem. Hotovou kachnu nechte deset minut odpočívat.

4
Mezitím očistěte pomeranče, ze kterých jste už použili kůru ode všech bílých slupek a pokrájejte je příčně na kolečka. V malém kastrolku přiveďte k varu pomerančovou šťávu ze zbylých dvou pomerančů s cukrem. Svařte o třetinu. Přidejte kachní vývar a svařte na polovinu. Přidejte zbylou kůru. Dochuťte trochou pomerančového likéru a přidejte plátky pomerančů. Pečlivě dolaďte chuť solí a pepřem. Odstavte a vmíchejte lžíci másla.

5
Podávejte s bramborami, nejlépe opečenými na kachním sádle se snítkou tymiánu.

Poznámka:

Recept na CANARD Á L’ORANGE nebo-li kachnu na pomerančích je slavný francouzský poklad. Nebo že by to bylo jinak?

Recepty jsou jako učebnice dějepisu a taky jako věčné putování nás, lidí. Všechno souvisí se vším a jen popisuje věčnou pouť. To platí i o slavné francouzské kachně na pomerančích. Zkuste říct italskému kuchaři, že není z Toskánska a praští vás vařečkou. Italové prostě vědí, že recept přivezla do Paříže Kateřina Medicejská, když si vzala Jindřicha II. Francouzi samozřejmě vědí, že to není pravda. Krásné na tom je, že na tom nezáleží. Záleží na tom, aby nám u stolu bylo dobře a aby kuchař tu kachnu nepřipálil. To neznamená, že se o to nemůžeme u skleničky vína drobátko pohádat!
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist