Jelita od dědy
Kategorie: Maso
Autor: wencek
Suroviny
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Pohanku dáme na síto a pod tekoucí vodou dobře propláchneme. Dáme do hrnce, zalije vodou tak, aby voda sahala 1,5 cm nad pohanku, podle chuti osolíme, přidáme lžíci sádla, promícháme. Hrnec přikryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na 180°C, vaříme doměkka a necháme vychladnout. Takto to uděláme i s kroupami. Vnitřní sádlo nakrájíme na malé kousky a na mírném ohni za stálého míchání smažíme dozlatova. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátečky a na rozpuštěném sádle smažíme zvolna dozlatova. Vychladlou pohankou a kroupy dáme do větší nádoby, přidáme vysmažené vnitřní sádlo, usmaženou cibuli, lehce osolíme, opepříme, přidáme 1/2 balíčku majoránky a vše důkladně promícháme. Nakonec přilijeme krev, kterou jsme ocedili přes sítko a trochu vývaru z masa nebo kostí. Opět vše promícháme a dáme trochu směsi na pánev a usmažíme. Podle chuti pak promíchanou směs dosolíme a dokořeníme. Plníme do střev a konce dobře uzavřeme špejlí. Vkládáme do horkého vývaru nebo vody a vaříme mírně asi 10 - 15 minut. Jak vyplavou na povrch, tak asi 5 minut povaříme, z uvařených jelit by neměla vytékat krev. Uvařené jelita vytáhneme do studené vody, opláchneme a urovnáme na dřevěnou podložku a necháme vychladnout. Jelita dáme na pekáč, podlije troškou vody, dáme do předehřáté trouby na 180°C a upečeme dokřupava. Podáváme se zelím a bramborem nebo knedlíkem.
Poznámka:
kroupy č. 8Podobné recepty
- » Džuveč podle dědy
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Hrnkové knedlíky od dědy
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1002853) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 254404) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232585) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 212979) - » Couračka
(Navštívilo: 150219) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122563) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110521)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy