Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Řapíkatý celer |
|
Ředkvičky
|
|
Řepkový olej |
Řepkový olej je získávám ze semen rostliny řepky olejné. Získává se buď lisováním zastudena nebo tepelných zahříváním. Lisováním zastudena se získává nejkvalitnější olej.
Získaný surový řepkovž olej se používá při výrobě mnoha potravin, kterými jsou například majonézy, tatarské omáčky a rostlinné tuky. Vhodný je pro smažení, ale i do salátů či nálevů. Mimo potravinářství se používá kvůli svým dobrým vlastnostem i jako přísada do nafty. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin. Obsahuje naopak velké množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Tyto omega 6 a omega 3 esenciální kyseliny jsou velmi důležité pro naše zdraví. Řepkový olej obsahuje téměř ideální poměr 4:1. Podle posledních výzkumů se ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je řepkový olej stejně prospěšný jako král mezi oleji - olej olivový. V některých parametrech ho dokonce předčí. |
Římský kmín |
je koření. Říká se mu cumin(kumín). Římský kmín je ostřejší chuť a vůni než je tomu u klasického kmínu. Ve spojení se koriandrem je často součástí indické kuchyně. Používá se k výrobě salámů, sýrů a do pečiva.
|
Římský salát |
má mírně zkadeřené listy které tvoří protáhlou hlávku. Jemnější vnitřní srdíčko má žlutozelené listy. Jeho chuť je příjemná, nevýrazná. Obsahuje vysoké množství vitaminu C a vlákniny. Díky silnějším listům než jsou u hlávkového salátu má delší trvanlivost
|
Z řapíkatého celeru se používají jen řapíky a listy, které můžeme usušit jako koření. Používá se do polévek, salátů, jídel. Má méně výraznou chuť než klasický celer.
Obsahuje vysoké množství vitaminu C, B1, B2, éterických olejů, betakarotenu,bílkovin,fosforu, železa, vápníku, hořčíku, sodíku. Má nízký obsah kalorií a je vhodný při dietě.
Posiluje činnost ledvin a pohlavních žláz, vhodný při léčbě revmatu, nervových slabostí a dny.