Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Zakysaná smetana |
|
Zapota
|
je plod stromu Zapoty obecné pocházející z Venezuely. Kulatý plod o velikosti 6 cm má tvrdou, nejedlou, nahnědlou slupku pod kterou se skrývá sladká jedlá dužina chutí podobající se hrušce s karamelem. Plod musí být zralý, jinak je trpký. Semínka zapoty, které naleznete v dužině, se nejí. Kmen Zapoty, listy a nezralé plody obsahují bílý latex, který se nazývá Chicle a vyrábí se z něj přírodní žvýkačky
|
Zázvor
|
je kořen stejnojmenné rostliny původem z Asie(Čína,Indie,.). Používá se jako ingredience do pokrmů(čerstvý - např.asijská kuchyně) nebo jako koření (sušený).
Se zázvorem se můžete setkat i v kandované formě. Zázvor je rovněž výtečný k přípravě zdraví prospěšných čajů a sirupů. Může mít žlutou, okrovou až černou barvu. Má výraznou citrusovou vůni. Jeho chuť je rovněž výrazná a při větším množství pikantní. Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Léčí se jím nachlazení, rýma. Je používán při žaludečních nevolnostech například při cestování. Má výhodu, že je vhodný i pro těhotné(v menší míře. Snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá správnému krevnímu oběhu, pomáhá redukci váhy, zpomaluje některé druhy rakoviny. Jeho konzumace není příliš vhodná pro děti. Skladování: Kupujete li čerstvý zázvor, dbejte na to, aby byl čerstvý,tvrdý, se svěží vůní a jemnou kůrou. Nekupujte scvrklé nebo měkké kořeny. Lze jej skladovat v lednici, mrazáku nebo zcela běžně jako např. brambory. |
Zdeněk Pohlreich |
je český šéfkuchař, kterého můžete znát z pořadů Ano, šéfe! , Na nože! a Šéf na grilu vysílaných televizní stanicí Prima.
Narozen 10. dubna 1957. Poté, co jej nepřijali na střední školu, nastoupil na učební obor Kuchař. Zpočátku jej vaření vůbec nebavilo. Na přelomu 70.-80.let byl členem reprezentačního baseballového týmu. Po zájezdu do Nizozemska začal uvažovat o emigraci a v roce 1989 se mu emigrace podařila. Emigroval do Nizozemí a poté odjel do Austrálie, kde v městě Adelaide začal pracovat jako 2.kuchař v restauraci La Guillotine, kde se stal poté šéfkuchařem. Po návratu z emigrace působil jako šéfkuchař v hotelu Renaissance, Vila Voyta, Radisson SAS a Marriot. Od roku 2010 provozuje Café Imperial a Divinis Ristorante. |
Zelí bílé
|
je odrůda zelí vytvářející velkou kulovitou hlávku světlezelené barvy. Při přípravě vařením zbělá. Bílé zelí se dá konzumovat syrové nebo krátce spařené například na přípravu zelných salátů. Jemně pokrájené bílé zelí se steriluje ve sladkokyselých nálevech nebo se konzervuje mléčných kvašením a vzniká tak zelí kysané bohaté na vitamin C a životuprospěšné bakterie.
|
Zelí červené |
je odrůda zelí vytvářející velkou kulovitou hlávku červené barvy. Při přípravě vařením zmodrá, tomu se zabrání, když se při vaření přidá lžíce octa nebo kousky kyselého jablka. Červené zelí se dá konzumovat syrové nebo krátce spařené například na přípravu zelných salátů. Červené zelí jemně pokrájené se steriluje ve sladkokyselých nálevech nebo se konzervuje mléčných kvašením a vzniká tak zelí kysané bohaté na vitamin C a životuprospěšné bakterie.
|
Zeljanica |
s tímto pokrmem se určitě setkáte při cestě po Chorvatsku. Jedná se o typicky balkánský pokrm - pečivo plněné špenátem
|
Zlatý sirup |
neboli taky golden syrup, Goldsaft nebo cukrový sirup byl objeven koncem 19.století při průmyslovém zpracování cukrové třtiny. Zlatý sirup se nejvíce využívá v anglické kuchyni jako sladká poleva na palačinky, pudinky nebo jiná sladká jídla. V neměcky mluvících zemích se můžete setkat s náhrážkou, která se vyrábí buď ze směsi třtinového a klasického cukru nebo pouze z přírodního cukru(v asijské kuchyni se používá na přelití tradičních mooncakes.
Doma si jej můžete vyrobit svařením 1kg cukru se 700 ml vody a 4 plátky citronu. Nechá se mírně zhoustnout a poté se vychladí přes noc, kdy zhoustne ještě více. Plátky citronu se poté vyjmou a sirup se nechá stát alespoň 2 měsíce. Trvanlivost tohoto domácího zlatého sirupu je cca 1 rok. |
Ztracené vejce |
- druh tepelné úpravy vajec. Do kastrolu se dá voda, přidá se lžíce octa a nechá se povařit. Ve vodě vytvoříme vír a vejce do něj opatrně vlijeme. Trochu vodu províříme a vejce děrovanou lžící vyjmeme.
|
Ztužený pokrmový tuk |
se vyrábějí z rostlinných olejů hydrogenací nebo frankcionováním
Ztužené tuky se používají do polev, nepečeného cukroví,... Mezi ztužené rostlinné tuky se řadí i margaríny. |
Zürich |
je švýcarský oválný chléb se zlatohnědou kůrkou na které jsou šikmé zářezy. Je nejčastěji používaným chlebem ve Švýcarsku.
|
Zakysaná smetana obsahuje vitaminy rozpustitelné v tucích(A, D, E, K), vitamin B, plnohodnotné mléčné bílkoviny, minerální látky - především vápník. Zakysaná smetana také napomáhá střevní mikroflóře.