Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž
Výsledky:
Výraz | Popis |
---|---|
Máčanka |
je typické východoslovenské jídlo z hub, česneku, cibule a opečených brambor.
|
Madeira omáčka |
je omáčka ze základní hnědé omáčky do které se přidá víno Madeira a ta se povaří.
|
Madeland |
je polotvrdý sýr holandského typu s oky(typ Maasdamer) z kravského mléka. Jedná se o obchodní značku výrobce Madeta, a.s.
Madeland má světle žlutou barvu, oříškově-mandlovou chuť, pružnou a vláčnou konzistenci. |
Mahi-Mahi |
je mořská ryba z čeledi delfínovitých. Mahi-Mahi(Coryphaena hippurus je název, kterým se na Havaji označuje Korféna malá, nebo taky označovaná jako Zlak nachový, který žije v tropických a subtropických oblastech Tichého oceánu. Mahi-mahi má bílé nízkotučné maso, které má decentní lehce nasládlou chuť bez typického rybího zápachu, která se trochu podobá chuti krůtího masa. Maso se pevné a krásně se odděluje po segmentech.
Je výborná na grilování, zapékání, smažení na pánvi a dušení. Ryba je vhodná i pro malé děti, protože nemá kosti |
Maizena |
je kukuřičný škrob, které je používá hlavně k přípravě tradičních pudinků a k zahuštění omáček a polévek
|
Majonéza |
je hustá bílá nebo nažloutlá hmota, která je vyrobena z vajec a oleje a je obvykle dochucována solí, pepřem, petrželí(petrželová majonéza) a octem
|
Majoránka |
je používá nejčastěji do gulášů, polévek, k masům, do těstovin, do bramborových pokrmů.
Z majoránky si můžete udělat i čaj, který funguje u migrény a při bolestech hlavy, také urychluje trávení. Inhalace se doporučuje při astmatu. |
Mák |
jedná se o semínka z makovice máku setého. Mák setý je jednoletá rostlina.
Mák se využívá již několik tisíc let, jak k výrobě opia, tak k výrobě potravin. ČR je největším producentem máku setého. Mák se v kuchyni využívá zejména u sladkého pečiva, koláčů, buchet, na ochucení slaných krekrů, tyčinek, housek, rohlíků. Mák obsahuje vysoké množství vápníku, vitaminu D, které jsou důležité pro kosti a zuby, v těhotenství, u žen v přechodu, u osteoporózy. U nás pěstovaný mák má nízký obsah morfinu a kodeinu. Řidičům se nedoporučuje konzumace vysokého množství potravin obsahující mák, které mohou postihnout reakční schopnosti řidiče. Při silniční kontrole s testem na návykové látky může hrozit postih za řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek!! |
Makkaroni |
jsou široké roury z nekynutého těsta. Původem z Itálie
|
Makrela |
je velmi rychle plovoucí dravá mořská ryba. Makrela dorůstá až do délky 50 cm. Makrela má jasně zeleno-modrou barvu, která se po vylovení mění na modro-stříbrnou. Její maso má typickou chuť(delikátní a uzenou), má hnědočervenou barvu. Je velmi šťavnaté, dokáže výborné vstřebat aroma použitého koření nebo čerstvých bylinek. Maso makrely je velmi bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které jsou velmi důležité pro činnost oběhového systému a srdce.
Makrela je velmi chutná, jak studená, tak teplá. Nejlepší chuť má uzená. Výborně se hodí do pomazánek a salátů |
Maliny
|
jsou velmi sladké bobulovité plody ostružiníku maliníku, které rostou na popínavém keři.
Barvivo, které dává malinám barvu, je velmi silným antioxidantem. Čím tmavší barva, tím ve vyšší koncentrace antioxidantů. Plody, šťáva, listy jsou velmi vhodné při léčbě horečnatých a zánětlivých onemocnění, jsou doporučovány i u Alzheimerovy choroby a na zlepšení zdravotního stavu alkoholiků a kuřáků, pomáhají při průjmech, kašli a při problémech s trávením. Maliny obsahují vitamíny B7, C, E, minerální látky(zinek, fosfor, železo a vápník), třísloviny, pektin a organické kyseliny. Maliny se používají syrové, dají se zavařovat jako kompot a do marmelád, do ovocných koláčů, pohárů, lívanců a nákypů. |
Mandarinka
|
je citrusový plod velmi příjemné sladké chuti a vůně. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, minerálů a organických kyselin, které jsou ale zastoupeny v menším množství než je tomu u pomeranče.
Konzumace mandarinky pomáhá v boji s infekcemi, snižuje krevní tlak, má protizánětlivé, protialergické, laxativní a protirakovinné účinky. Mandarinka se konzumuje samotná, jako součást ovocných a zeleninových salátů, sladkých pokrmů, moučníků a nápojů. Mandarinka se může zavařovat do kompotů a marmelád. |
Mandle |
jsou jádra pecek plodu mandloně obecné, která roste v subtropických oblastech. Mandle jsou často označovány za oříšky, botanicky se však jedná o peckovici. Konzumují se jako pochutina například k vínu, do salátů a jídel. Jedí se neloupané, loupané, mleté, obalené v čokoládě, jogurtu nebo v koření, pražené.
|
Mango
|
je exotické ovoce. Je velmi aromatické a má nezaměnitelnou sladkou chuť. Mango je nutné nechat dozrát při pokojové teplotě. Mango se velmi často využívá v asijské kuchyni do pokrmů, salátů, dezertů, chutney,....
Mango má léčivé účinky - pomáhá při šerosleposti a zrakové únavě - přináší barvu do vlasů a kůže - uklidňuje nervy - pomáhá předejít infekcím Mango obsahuje cukry, vlákninu, vitamin C, E, B6, karoten, thiamin, niacin a riboflavin |
Mangold
|
je typ chutné listové zeleniny. Mangold je příbuzný řepy. Jedí se stonky i listy.
Používá se, jak pro teplou, tak pro studenou kuchyni(např. do salátů. Mangold obsahuje vitaminy Z,A,B,E,C, vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo a betain. |
Mangostan |
je drobné exotické ovoce, které váží kolem 30 gramu a má velikost rajčete.
Má hrubou kožovitou silnou slupku červenohnědé až fialové barvy. Uvnitř plodu se nachází 4-7 dílků, které mají měkkou sladkokyselou dužinu bílé barvy s jadérky, které můžete také zkonzumovat. Mangostan obsahuje vysoký obsah vitaminu C, antioxidanty, nejvyšší množství superoxidantu Xantony, kyselinu fytovou, chlorogenovou a elagovou, vlákninu, menší množství bílkovin, minerálních látek a tuků. Obsahuje i cukry a škroby. Mangostan má antibiotické a antiparazitní účinky při hojení ran, tlumí bolest, vhodný při vyrážkách, zánětech, střev.potížích. Mangostan se konzumuje přímo, ale vyrábí se z něj i džemy, pudinky, džusy, krémy |
Manmosa |
je míchaný drink, který je populární v Austinu v Texasu. Jedná se o mix piva, pomerančového džusu a šumivého vína.
|
Maracuja
|
neboli mučenka jedlá je kulaté ovoce výrazné chuti, které je pod slupkou šťavnatý a obsahuje velké množství semínek. Používá se zejména na džusů, ale jí se také samostatně nebo v dezertech Maracuja se pěstuje v Indii, v Karibiku, na Floridě, v JAR, ve východní Africe, Brazílii, v Izraeli, na Novém Zélandu a v Jižní Americe.
Existují 2 druhy maracuji: žlutá - může dorůst až do velikosti grapefruitu, má hladkou slupku žluté barvy tmavě fialová - je menší(cca ve velikosti citronu) a má fialovou svráštěnou slupku( pozor- slupka obsahuje glykosid, který je mírně jedovatý. Vařením slupky například při přípravě džemu se jed zničí) |
Máslo
|
se vyrábí ze smetany do mléčného skotu.
Obsahuje vitaminy A, D, E, K, nenasycené mastné kyseliny. Konzumace másla se nedoporučuje osobám s cévními potížemi a vysokým cholesterolem. Máslo se používá jako pomazánka na pečivo, přidává se do těst, na zjemnění omáček, do krémů, polévek a moučníků. Na másle se dá i smažit, ale musí se dávat na připalování. |
Masox |
je univerzální bujón do pokrmů, kterým dodává chuť. Jedná se o obchodní značku bujónu společnosti Vitana.
|
Máta peprná
|
se používá do asijských pokrmů, do čajů, sladkých jídel, salátů a nápojů a malé vrchní lístky se používají také k ozdobě dezertů.
Má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Horký vávar pomáhá při nachlazení. |
Med
|
je sladká, lepkavá a hustá hmota vytvořená včelami sbíráním a zahušťováním květových šťáv.
Známě několik druhů medu: *medovicový med(lesní med) - med hmyzem (např.mšicemi)přefiltrované mízy listnatým a jehličnatých stromů (tzv. medovice). Med má tmavou barvu. *květový med - z nektarů květů *smíšený med -směs květového a medovicového medu *plástečkový med - zavíčkovaný med v plástvích - nezpracovaný Je vhodný pro teplou i studenou kuchyni. Je vhodnějším sladidlem než je cukr. Med se nekazí, má antizánětlivé, hojivé, detoxikační účinky, proto se používá i v medicíně a kosmetice. |
Medium Rare Steak |
Stupeň propečení steaků: jemně propečený - uvnitř syrový, opečena pouze kůrka
|
Medium Steak |
Stupeň propečení steaků: středně propečený - střed steaku je stále růžový
|
Medium Well (Medium Well Done) Steak |
Stupeň propečení steaků: steak je téměř propečený. Ve steaku jsou jen malé náznaky růžové barvy. Steak ztrácí šťavnatost
|
Medovina |
je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody.
|
Meduňka
|
Její listy se používají do mléčných nápojů, pudinků a pohárů. Dává se také do slaných pokrmů, zejména k pernaté drůběži.
Nálev z meduňky se používá při nadýmání, střevních a srdečních potížích, při nespavosti a při nervových obtížích. Koupele z meduňky mají uklidňující a protirevmatické účinky. |
Medvědí česnek
|
Listy česneku medvědího se sbírají v dubnu a v květnu, a ty se za syrova konzumují. Používají se všude tam, kde kuchyňský česnek nebo jako špenát či kořenící přísada. Díky chuti medvědího česneku, která je jemná a zároveň pikantní, dostanou vaše pokrmy zcela jinou neodolatelnou chuť.
Jedna z předností medvědího česneku je ta, že i když chutná a voní jako česnek, tak konzument není moc cítit po česneku. Tato rostlinka se může dávat do pomazánek, salátů, polévek, do másla a všude jinde dle vaší chuti. Naleznete ho v přírodě podél potoků, v lesích nebo na vlhkých loukách. Trošku vypadá jako jedovatá konvalinka, proto by mělo dbát zvýšené opatrnosti při sběru. Pokud chcete pěstovat sami medvědí česnek, tak nejlepší místo pro jeho pěstování je pohostinné místo v blízkosti keřů, popřípadě jej můžete pěstovat doma v květináči. |
Melasa |
je zbytek po vycukernění cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Je velmi lepkavá a mazlavá. Používá se v lihovarnictví při výrobě lihu, droždí a kyseliny citrónové.
Obsahuje mnoho prospěšných látek pro náš organismus - vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, sodík, zinek, měď, chróm, glukózu, sacharózu, nenasycené mastné kyseliny linolovou, linoleovou, olejovou, vitaminy skupiny B (kyselinu listovou, kobalaminy, riboflavin, pyridoxol, nikotinamid, kyselinu pantotenovou), inositol, kyselinu fosforečnou. Dále obsahuje důležité enzymy. Melasa je asi nejbohatší na vápník a hořčík, obsahuje je ve vyvážené a pro lidský organismus velmi dobře vstřebatelné podobě. Používá se do koláčků, sušenek a jiného sladkého pečiva. |
Mergeza |
nebo také Merquez, merguez je velmi kořeněná, pikantní(koření se kmínem, chilli nebo harissou, fenyklem a česnekem) červená klobása z jehněčího, skopového masa plněná v bránici nebo v jehněčím střívku, která se obvykle připravuje na grilu nebo se může grilovat na pánvi . Mergeza je nedílnou součástí arabské a severoafrické kuchyně.
|
Meruňka
|
|
Metaxa |
je řecký likér ze sluncem vysušené vinné hrozny tří druhů, které se destilují a zrají minimálně tři – 30 let v dubových sudech.
Počet let zrání Metaxy na lahvích je označen počtem hvězdiček. Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín a tajemnou směsí řeckých bylin, která obsahuje například lístky růží. Tato směs pak ještě půl roku zraje. Obsahuje 38% alkoholu. |
Mineola
|
je lahodné citrusové ovoce se červeno-oranžovou slupkou, které vzniklo v roce 1931 ve výzkumné stanici USDA v Orlandu na Floridě zkřížením grapefruitu Duncan a mandarinky Dancy. Název ovoce získalo po městu Mineole. Mineola má vejčitý zploštělý tvar s malým krčkem.
Dužina je sladká a šťavnatá. Plody by se měli sbírat zralé, aby neztratili svoji sladkou chuť. Mineola se velmi dobře loupe vzhledem ke své tenké slupce. Jí se oloupaná jako například pomeranč. Hodí se do salátů, zeleninových a ovocných pokrmů, do nápojů, moučníků, dezertů. Mineola má velmi málo kalorií a velmi se hodí do dietních jídelníčků. Neobsahuje cholesterol, ani tuky.Má vysoký obsah vitaminů C(50%), A(13%) a železa(1%). Obsahuje protirakovinové látky jako jsou flavonoidy, pektin a limonoidy. Mineola je tak vhodná jako součást prevence rakoviny. Pomáhá v boji s infekcemi, doplňuje ztrátu minerálů, posiluje organismus. Konzumace je vhodná při horečce a nachlazení. Mineola může být i více než 20 cm velká. Při koup |
Mirin |
jedná se o japonské slazené rýžové víno, které se nejčastěji používá v japonské a asijské kuchyni k ochucování pokrmů, do marinád, omáček, jako příloha k masům, rybám, při grilování. Někdy se nazývá slazeným saké. Má mezi 13-15% alkoholu, ale nikdy se nepije samotné.
|
Miš-Maš |
je bulharský pokrm. Jedná se o míchaná vajíčka s rajčaty, paprikou, cibulí a sýrem.
|
Mizuna |
je lahodná japonská zelenina, která tvoří mnoho výhonků velmi jemné chuti, které jsou vhodné do zeleninových salátů nebo se dá používat jako špenát. V kuchyni z mizuna využívají buď jednotlivé listy, které se odlamováním oddělují od růžice, nebo se sklízí celé růžice najednou.
Listy i mladá květenství se v kuchyni využívají jako čerstvý syrový salát nebo jako přílohy k pokrmům. Listy jsou hodnotné především pro vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vápníku. Nízký obsah cukrů předurčuje tuto zeleninu jako vítané zpestření pokrmů pro diabetickou i redukční dietu. |
Mléko |
ve většině receptů se jedná o kravské mléko, které obsahuje cukr, bílkoviny, tuky, vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlór, síru, vitaminy A, B1, B2, B6, E, K, D, C. Mléko se dělí na plnotučné(3,5% tuku a více), polotučné(1,5 - 1,8%) a nízkotučné(více než 0,5% tuku).
Mléko se upravuje pasterizací(zahříváním na teplotu 61,5°C nebo ultravysokým UHT záhřevem. Mléko se zpracovává na další mléčné produkty: jogurty, smetanu, sýry, máslo,syrovátku, zákysy, kysané smetany. Mimo kravského mléka se používá často také ovčí a kozí mléko. V jiných kulturách se můžete setkat i s oslím, sobím, jačím, oslím a dalšími druhy mléka. |
Mornay omáčka |
(čte se morny omáčka)je typická italská omáčka, která se známá po celém světě. Používá se například do zapékaných makarónů. Jedná se vlastně o bešamelovou omáčkou do které se přimíchá strouhaný sýr nebo více druhů sýru a povětšinou i vaječné žloutky.
|
Mortadella |
je původem italský měkký salám z okolí Bologne z vepřového masa(s 15% obsahem tvrdého špeku z krkovice) s typickým kořením(pepř, myrta, muškátový oříšek, pistácie, koriandr, olivy,...). Salám se krájí na tenké plátky a konzumuje s bílým pečivem
|
Mořské řasy |
mají vynikající chuť, lehce a rychle se upravují a mají mnohostranné využití. Pěstují se na sítích v mořských pobřežních vodách a zralá se sbírá za odlivu ručně nebo nasávacím čerpadlem. Po vylovení se jemně nasekají na hustou kaši a suší se na slunci na tenké listy na bambusových rohožích. Má výborné nutriční hodnoty. Jsou bohaté na bílkoviny, taurin(snižuje krevní tlak),vitamíny A , B, C, B12, minerály, jód a chlorofyl. Pomáhá také při trávení a proto je vhodné ji podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly. Je vhodná i do salátů a rizot.
|
Mrkev |
je kořenová zelenina původem z Asie. Obsahuje beta-karoteny, vlákninu, antioxidanty, cukry, vitamin C, E, B6.
Konzumace mrkve napomáhá zraku a sliznici, chrání před volnými radikály. Mrkev se používá do polévek, omáček, dušená k masu, zeleninových pokrmů, salátů a pomazánek. |
Mungo |
jsou naklíčené fazolky podobné sóje, které se používají nejčastěji v asijské kuchyni.
|
Muřín |
neboli šoldra je typický slezský sváteční velikonoční pokrm. Jedná se o šunku a jiné uzeniny v pečené v chlebovém těstě.
|
Musaka |
je nákyp z mletého masa, brambor, rajčat, vajec a lilku. Pokrm je typický pro balkánské země.
|
Müsli |
je druh potravin z obilovin. Základní müsli se vyrábí z ovesných vloček a sušeného ovoce. Müsli je často doplněno o oříšky, med, polevy, čokoládu a dalšími přísadami.
Tyčinky müsli jsou velmi kalorické díky přidaným přísadám, kterým se tyčinky lepí k sobě. |
Muškátový květ |
je druh koření. Jedná se o sušený míšek ze semeníku muškátovníku pravého.
Muškátovým květem se lehce dochucují pokrmy. |
Muškátový oříšek |
je vysušené semeno plodu muškátovníku pravého.Používá se k dochucování pokrmů a podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.
Léčí se jím i astmat, nespavost, nefritida, zmírnění průjmů. |