je ovoce stromu tomelu japonského pocházející z Asie. Plody kaki mají oranžovou barvu a tvarem připomínají rajče.
Má sladkou, lehce mazlavou dužinu vanilkové chuti připomínající broskev a meloun.
Nezralé plody mají trpkou chuť díky vysokému obsahu taninu.
Slupka zralého kaki se může i konzumovat, ale většinou se loupe.
Používá se do míchaných ovocných, nebo zeleninových salátů, do sladkých nápojů, šťáv, kompotů, marmelád a freshů, sušené, v asijské kuchyni ve sladkých rýžových pokrmech.
Plody by při nákupu neměli nakupovat potlučené. Jsou li tvrdé a nezralé, nechte je dozrát doma při pokojové teplotě až budou zralé a měkké.
Kaki obsahuje vysoké množství vitaminu C, A, vlákniny, fosforu a draslíku.
Konzumace kaki je vhodná při dietě vzhledem k vysokému obsahu fenolu a vlákniny, při kornatění tepen, u těhotných žen, u malých dětí, pomáhá regulovat funkci střev.
Má sladkou, lehce mazlavou dužinu vanilkové chuti připomínající broskev a meloun.
Nezralé plody mají trpkou chuť díky vysokému obsahu taninu.
Slupka zralého kaki se může i konzumovat, ale většinou se loupe.
Používá se do míchaných ovocných, nebo zeleninových salátů, do sladkých nápojů, šťáv, kompotů, marmelád a freshů, sušené, v asijské kuchyni ve sladkých rýžových pokrmech.
Plody by při nákupu neměli nakupovat potlučené. Jsou li tvrdé a nezralé, nechte je dozrát doma při pokojové teplotě až budou zralé a měkké.
Kaki obsahuje vysoké množství vitaminu C, A, vlákniny, fosforu a draslíku.
Konzumace kaki je vhodná při dietě vzhledem k vysokému obsahu fenolu a vlákniny, při kornatění tepen, u těhotných žen, u malých dětí, pomáhá regulovat funkci střev.