Vařená rýže basmati

Kategorie: Přílohy

Autor:

Vařená rýže basmati

Suroviny

Porce: 4 + –

Doba přípravy: 35 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Vaření

Země: Indie

Počet porcí: 4

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Podstatný je správný poměr surovin, který je potřeba dodržet a použitá voda musí mít pokojovou teplotu! Správný poměr rýže a vody je 1 hrneček rýže (hrneček - 250 ml) a 1,5 hrnečku vody, tedy poměr je 1:1,5.

Nejprve rýži pořádně opláchneme pod proudem tekoucí vody, abychom ji zbavili přebytečného škrobu, voda musí zůstat čirá, z rýže musí téct úplně čistá voda. Promytou rýži dáme do mísy a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená ve vodě, ve které ji necháme namočenou 15 minut.

Do hrnce dáme odměřené množství vody a přivedeme k varu. Namočenou rýži scedíme a necháme dobře odkapat od vody, dáme ji do hrnce s čistou vroucí vodou, přivedeme znovu do varu, osolíme, plamen stáhneme na minimum, hrnec přikryjeme dobře těsnící pokličkou a vaříme ještě 5 minut.

Potom vypneme plamen, hrnec necháme stále přikrytý dobře těsnící pokličkou, necháme takto 15 minut, rýže se v něm ještě stále vaří. Po této době odstraníme pokličku a zkontrolujeme, zda je rýže měkká.

Hotovou rýži basmati dáme do servírovací mísy, aby se dále nevařila. Můžeme ji přímo porcovat i na jednotlivé talíře. Takto se vaří rýže konkrétně v Indii. Je to suchá vařená rýže bez přidání jakéhokoliv tuku, její uvařená zrnka jsou neslepená a jsou krásně oddělená a odskakují pěkně od sebe.

Vařenou rýži basmati podáváme k různým druhům masa upraveným na šťávě a také k různým zeleninovým vegetariánským či masovým omáčkám.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist