Vařená rýže basmati
Kategorie: Přílohy
Autor: sarysek
Suroviny
- sůl 1 lžička
- rýže basmati 1 hrnek
- voda 1.5 hrnek
Doba přípravy: 35 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Indie
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Podstatný je správný poměr surovin, který je potřeba dodržet a použitá voda musí mít pokojovou teplotu! Správný poměr rýže a vody je 1 hrneček rýže (hrneček - 250 ml) a 1,5 hrnečku vody, tedy poměr je 1:1,5.
Nejprve rýži pořádně opláchneme pod proudem tekoucí vody, abychom ji zbavili přebytečného škrobu, voda musí zůstat čirá, z rýže musí téct úplně čistá voda. Promytou rýži dáme do mísy a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená ve vodě, ve které ji necháme namočenou 15 minut.
Do hrnce dáme odměřené množství vody a přivedeme k varu. Namočenou rýži scedíme a necháme dobře odkapat od vody, dáme ji do hrnce s čistou vroucí vodou, přivedeme znovu do varu, osolíme, plamen stáhneme na minimum, hrnec přikryjeme dobře těsnící pokličkou a vaříme ještě 5 minut.
Potom vypneme plamen, hrnec necháme stále přikrytý dobře těsnící pokličkou, necháme takto 15 minut, rýže se v něm ještě stále vaří. Po této době odstraníme pokličku a zkontrolujeme, zda je rýže měkká.
Hotovou rýži basmati dáme do servírovací mísy, aby se dále nevařila. Můžeme ji přímo porcovat i na jednotlivé talíře. Takto se vaří rýže konkrétně v Indii. Je to suchá vařená rýže bez přidání jakéhokoliv tuku, její uvařená zrnka jsou neslepená a jsou krásně oddělená a odskakují pěkně od sebe.
Vařenou rýži basmati podáváme k různým druhům masa upraveným na šťávě a také k různým zeleninovým vegetariánským či masovým omáčkám.
Nejprve rýži pořádně opláchneme pod proudem tekoucí vody, abychom ji zbavili přebytečného škrobu, voda musí zůstat čirá, z rýže musí téct úplně čistá voda. Promytou rýži dáme do mísy a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená ve vodě, ve které ji necháme namočenou 15 minut.
Do hrnce dáme odměřené množství vody a přivedeme k varu. Namočenou rýži scedíme a necháme dobře odkapat od vody, dáme ji do hrnce s čistou vroucí vodou, přivedeme znovu do varu, osolíme, plamen stáhneme na minimum, hrnec přikryjeme dobře těsnící pokličkou a vaříme ještě 5 minut.
Potom vypneme plamen, hrnec necháme stále přikrytý dobře těsnící pokličkou, necháme takto 15 minut, rýže se v něm ještě stále vaří. Po této době odstraníme pokličku a zkontrolujeme, zda je rýže měkká.
Hotovou rýži basmati dáme do servírovací mísy, aby se dále nevařila. Můžeme ji přímo porcovat i na jednotlivé talíře. Takto se vaří rýže konkrétně v Indii. Je to suchá vařená rýže bez přidání jakéhokoliv tuku, její uvařená zrnka jsou neslepená a jsou krásně oddělená a odskakují pěkně od sebe.
Vařenou rýži basmati podáváme k různým druhům masa upraveným na šťávě a také k různým zeleninovým vegetariánským či masovým omáčkám.
Podobné recepty
- » Dobrá vařená rýže
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Vařená rýže
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Vařená rýže v papiňáku
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Paštika - zavařená
(Hodnocení: 1.22 - hlasovalo 9x) - » Kapie - zavařená
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 20x) - » Zavařená červená řepa se zelím
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x) - » Bůčková roláda vařená
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1001007) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 250124) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232222) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 211587) - » Couračka
(Navštívilo: 150196) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 121882) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110210)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy