Pestrá chrumkavá čalamáda bez sterilizácie

Kategorie: Přílohy

Autor:

Suroviny

Porce: 5 + –
  • biela hlávková kapusta 2000 g
  • čerstvá sladká paprika rôznofarebná 1000 g
  • uhorka hadovka 1000 g
  • cibuľa 500 g
  • mrkva čerstvá 400 g
  • ocot kvasný 8%-tný 300 ml
  • cukor kryštál 400 g
  • soľ 70 g
  • bobkový list sušený 3 ks
  • celé čierne korenie 1 lžíce
  • feferonky guľaté 1 ks
  • kyselina citronová 1 lžička
  • borkén 1 lžička

Doba přípravy: 420 min

Obtížnost: Snadné

Určen pro: Vegani

Způsob přípravy: Syrové

Zařazení: Oběd

Země: Maďarsko

Počet porcí: 5

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Z bielej hlávkovej kapusty odstránime vonkajšie poškodené listy, rozrežeme na štvrtiny, vykrojíme tvrdý koštiaľ, kapustu pokrájame nožom alebo nastrúhame na tenké prúžky do veľkej nádoby, pridáme očistenú cibuľu pokrájanú na tenké mesiačiky, uhorky umyjeme, odkrojíme oba konce, nastrúhame na strúhadle na uhorky tenké krúžky, pridáme k cibuli, na strúhadle na uhorky nastrúhame očistenú mrkvu na tenké kolieska a pridáme k uhorkám, čerstvé papriky zbavíme jadrovníka, semienok, vyrežeme žilky, umyjeme, necháme dobre odkvapkať z vody, pokrájame na tenké prúžky, pridáme k ostatnej zelenine, použijeme aj čerstvé červené sladké kápie a papriky rôznych farieb ako žlté, oranžové, zelené, čalamáda bude chutnejšia a krásne pestrofarebná.

Do misky zvlášť dáme cukor, soľ, potravinársku kyselinu citrónovú, borkén, sušený bobkový list polámaný na malé kúsky, celé čierne korenie, dobre spolu premiešame, pridáme k pokrájanej a postrúhanej zelenine a poriadne spolu všetko premiešame, prilejeme ocot, vodu nepridávame, zelenina pustí vody dosť, všetko znovu spolu poriadne premiešame rukami, prikryjeme nádobu so zeleninou pokrievkou, zmes odložíme do chladu odpočívať na 6 hodín, aby sa dobre prepojili všetky chute, po tejto dobe zmes poriadne natlačíme do vysterilizovaných suchých pohárov takmer až pod okraj a dolejeme až po uzáver šťavou, ktorá zostala zo spracovanej zeleniny vo veľkej nádobe, mne vyšla šťava akurát do všetkých pohárov, poháre uzavrieme vysterilizovaným suchým viečkom pomocou hlavice z umelej hmoty, presvedčíme sa či všetky viečka dobre držia, môžete použiť poháre a viečka so závitmi, naplnené a uzavreté poháre sa neotáčajú hore dnom, ani ich netreba sterilizovať, hotové poháre s čalamádou odložíme na policu do suchej chladnej tmavej špajze, konzumovať môžeme asi o 1 mesiac, po otvorení treba dať pohár v chladničke, mne vyšlo z uvedeného celkového množstva zeleniny presne 5 pohárov o objeme 720 ml, táto čalamáda zostane krásne chrumkavá bezo zmeny farby a nestmavne, je veľmi chutná, je výborným zdrojom množstva vitamínov v zime a nie je ťažké ju pripraviť, mám odskúšané, každý rok robím 3 várky, do polovice pohárov pridávam na 1 pohár 1 feferonku, lebo máme radi pikantnú čalamádu k niektorým jedlám, u nás ide táto čalamáda veľmi na odbyt, vydrží bez ujmy 2 roky i viac, nie však u nás :-) do tejto čalamády sa nálev nevarí, nezalieva sa horúcim nálevom, ani nesmie kvôli účinkom borkénu, ktoré by horúci nálev zničil, nepridáva sa DEKO alebo ZELKO, čalamáda má príjemnú slano - sladko - kyslú chuť, hodí sa takmer ku všetkému, napr. k rôznemu pečenému mäsu, k zabíjačkovým špecialitám, k jaterniciam, krvavniciam, klobásam, k rôznym slaným nákypom, k rôznym cestovinám,k vyprážanej zelenine, dokonca k nedeľným vyprážaným rezňom miesto šalátu.

Poznámka:

Borkén je dvojsiričitan draselný /pyrosiričitan/ , ktorý sa používa vo vinárstve, má silné antioxidačné a antibakteriálne účinky, bráni klíčeniu, zabraňuje nežiadúcemu kvaseniu a hnilobe, zelenina nemení farbu, zostane krásne chrumkavá, borkén dostať kúpiť v DM marketoch, vo vinárskych a záhradníckych potrebách.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist