Zelňačka na červeno
Kategorie: Polévky
Autor: sarysek
Suroviny
- voda 1 l
- drcený kmín 0.25 lžička
- klobáska 1 ks
- brambory 4 ks
- sladká mletá paprika 1 lžíce
- kysané bílé zelí 250 g
- olej 1 ks
- cibule 1.5 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- hovězí bujon 0.5 kostka
- podle chuti
- sůl 1 ks
- pepř 1 ks
Doba přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Olejem pokryjeme dno hrnce a necháme ho rozpálit. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce zesklovatět. Přisypeme 2 vrchovaté lžíce mouky a uděláme jíšku. Přidáme mletou papriku a kmín a chvilku orestujeme, až se koření hezky rozvoní. Postupně podléváme vodou (můžeme místo ní použít přímo hovězí vývar) a rozmícháváme vzniklou jíšku.
Oloupané brambory si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce. Taktéž přidáme nakrájenou klobásku. Polévku jemně přisolíme, ale pozor, klobásky bývají slané, takže opatrně. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, cca 20min, podle toho, jak nahrubo jsou nakrájené.
Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky zelí i se šťávou ze zelí, ta polévku dobře ochutí. Když máme zelňačku příliš hustou, dolijeme ji vodou. Pokud jsme vařili z vody a ne z vývaru, přihodíme bujon. Vaříme ještě 15 min.
Nakonec můžeme dochutit solí a pepřem.
Zelňačku podáváme s čerstvým pečivem.
Oloupané brambory si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce. Taktéž přidáme nakrájenou klobásku. Polévku jemně přisolíme, ale pozor, klobásky bývají slané, takže opatrně. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, cca 20min, podle toho, jak nahrubo jsou nakrájené.
Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky zelí i se šťávou ze zelí, ta polévku dobře ochutí. Když máme zelňačku příliš hustou, dolijeme ji vodou. Pokud jsme vařili z vody a ne z vývaru, přihodíme bujon. Vaříme ještě 15 min.
Nakonec můžeme dochutit solí a pepřem.
Zelňačku podáváme s čerstvým pečivem.
Podobné recepty
- » Staročeská zelňačka s klobásou
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 94x) - » La soupe aux choux - francouzská zelňačka
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 4x) - » Zelňačka s mletým masem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 4x) - » Poctivá zelňačka
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Zelňačka
(Hodnocení: 1.56 - hlasovalo 9x) - » Maďarská zelňačka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Vegetariánská zelňačka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1002561) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 253914) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232550) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 212861) - » Couračka
(Navštívilo: 150215) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122521) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110497)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy