Dánská polévka s knedlíčky a rozinkovou rýží

Kategorie: Polévky

Autor:

Dánská polévka s knedlíčky a rozinkovou rýží

Suroviny

Porce: 6 + –
  • Hovězí maso přední 600 g
  • Hovězí polévkové kosti 3 ks
  • Voda 16 hrnek
  • Cibule - nasekaná nahrubo 2 ks
  • Mrkev - nasekaná nahrubo 450 g
  • Celer - menší, nadrobno nasekaný 1 ks
  • Petrželka - nadrobno posekaná 1 lžíce
  • Masové knedlíčky:
  • Mleté maso 450 g
  • Sůl 0.5 lžička
  • Nové koření 0.5 lžička
  • Strouhanka 0.5 hrnek
  • Vejce 1 ks
  • Smetana nízkotučná 1 hrnek
  • Nočky:
  • Máslo rozpuštěné 0.5 hrnek
  • Mouka 1 hrnek
  • Voda vařící 1 hrnek
  • Sůl 0.5 lžička
  • Vejce 3 ks
  • Rýže s rozinkami:
  • Rýže vařená 3 hrnek
  • Rozinky 0.25 hrnek

Doba přípravy: 60 min

Obtížnost: Středně obtížné

Způsob přípravy: Vaření

Zařazení: Oběd

Země: Dánsko

Počet porcí: 6

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Příprava hovězího vývaru:
V přiměřeně velkém kastrolu osmahneme polévkové kosti dohněda a pak přidáme 12-16 šálku (šálek=250 ml) vody.
Vložíme také nasekanou cibuli, polovinu množství mrkve, všechen celer, petrželku, a ostatní zeleninu pokud si to přejeme a vše osolíme podle chuti.
Kapalinu uvedeme do varu a zeleninu s masem kostmi zvolna velmi vaříme až 12 hodin.
Vývar procedíme přes síto, získáme průzračné "consommé" (vývar) a přidáme najemno nasekanou čerstvou petrželku.
Půl hodiny před podáváním vývar vždy ohřejme a přidáme zbytek nasekané čerstvé mrkvičky.

Příprava masových knedlíčků:
Smícháme všechny suroviny určené pro masové knedlíčky, necháme 30 minut odpočinout a tvarujeme je do malých oválků.
Oválky vhazujeme do vroucí vody a zde ponecháme 5 až 10 minut.
Po uvaření knedlíčky z vody vyjmeme, ponoříme je do studené vody. Můžeme je vložit do vývaru ihned nebo je a pak podávat zvlášť v misce na stole.
Příprava nočků:
Do kastrolu na plotně nalijeme osolenou vodu a přidáme máslo.
Po rozpuštění másla intenzivně vmícháme mouku, na verlmi mírném plameni stále mícháme až se ve středu kastrolku dělá nelepivá těstovinová hrouda (postup jako při přípravě odpalovaného těsta)
Směs necháme 10-15 minut zchládnout, postupně přidáváme vejce, přičemž a každé pořádně do těsta vmícháme.
V hrnci uvedeme vodu do velmi mírného varu (voda je těsně pod bodem varu), aby se nočky po vhození do vody neslepily.
Těsto přidáváme do horké vody pomalu, po dvou pomocí lžíce v podbě malých nočků a to vždy s mírným časovým odstupem.
Vaříme asi 5-7 minut v závislosti na teplotě vody.
Po této době jeden knedlíček vyjmeme a překrojením ověříme, zda je již uvařen.

Příprava rýže s rozinkami:
Rýži uvaříme běžným postupem v množství odpovídajícímu počtu těšících se strávníků.
Rozinky vložíme do rýže asi až pět minut před jejím dovařením.(Pravověrní Dánové vkládají rozinky do rýže, ale pro někoho to nemusí být přednost a tak si vezme rýži samotnou a přidá si ji do polévky. Rýže není v polévce absolutně nutná, zvyšuje jen její rozmanitost a vydatnost.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist