Vídeňský řízek s bramborovým salátem
Kategorie: Pokrmy
Autor: Monyszek
Suroviny
- Telecí vrchní šál 700 g
- Hladká mouka 100 g
- Vejce 2 ks
- Strouhanka 300 g
- Slunečnicový olej 400 ml
- Máslo 4 lžíce
- Sůl 1 špetka
- BRAMBOROVÝ SALÁT
- Brambory 4 ks
- Cibule 1 ks
- Teplý hovězí vývar 100 ml
- Plnotučná hořčice 1 lžíce
- Cukr krupice 1 lžíce
- Ocet 2 lžíce
- Slunečnicový olej 2 lžíce
- Sůl na dochucení 1 špetka
- Pepř na dochucení 1 špetka
- Nakrájená pažitka 1 lžíce
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Smažení
Zařazení: Oběd
Země: Rakousko
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme přes vlákna na čtyři tenké plátky. Jemně je placírkou (plochá palička na maso) naklepneme. Osolíme a obalíme nejprve v hladké mouce, pak v rozkvedlaných vejcích a nakonec v jemné strouhance.
Řízky pomalu osmažíme dozlatova na rozpáleném oleji v pánvi (v oblasti Salzburg či Korutany používají místo oleje vepřové sádlo - je to mnohem lepší!). Po vyndání z oleje je necháme lehce okapat.
Ve druhé pánvi rozpustíme máslo, ve kterém řízky ještě na chvilku necháme pomalu dosmažit.
Podáváme nejlépe s bramborovým salátem, v Rakousku se řízek podává i s brusinkami nebo s rýží.
BRAMBOROVÝ SALÁT
Brambory uvaříme ve slupce na skus, scedíme, necháme lehce vyhladnout a ještě za tepla oloupeme. Nakrájíme na cca 3 mm silné plátky
Malou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Teplý vývar smícháme s hořčicí a přidáme cukr, ocet, cibuli a olej, osolíme a opepříme. Přidáme brambory, paižtku a jemně rukou nebo vařekou smícháme, brambory směs ještě lehce zahustí.
Řízky pomalu osmažíme dozlatova na rozpáleném oleji v pánvi (v oblasti Salzburg či Korutany používají místo oleje vepřové sádlo - je to mnohem lepší!). Po vyndání z oleje je necháme lehce okapat.
Ve druhé pánvi rozpustíme máslo, ve kterém řízky ještě na chvilku necháme pomalu dosmažit.
Podáváme nejlépe s bramborovým salátem, v Rakousku se řízek podává i s brusinkami nebo s rýží.
BRAMBOROVÝ SALÁT
Brambory uvaříme ve slupce na skus, scedíme, necháme lehce vyhladnout a ještě za tepla oloupeme. Nakrájíme na cca 3 mm silné plátky
Malou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Teplý vývar smícháme s hořčicí a přidáme cukr, ocet, cibuli a olej, osolíme a opepříme. Přidáme brambory, paižtku a jemně rukou nebo vařekou smícháme, brambory směs ještě lehce zahustí.
Podobné recepty
- » vídeňský řízek
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Vídeňský řízek - Wiener schnitzel
(Hodnocení: 2.75 - hlasovalo 4x) - » Bramborový salát vídeňský
(Hodnocení: 1.67 - hlasovalo 6x) - » Vídeňský tafelspitz
(Hodnocení: 2.33 - hlasovalo 3x) - » Vídeňský guláš
(Hodnocení: 1.75 - hlasovalo 4x) - » vídeňský řízek
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 2x) - » Vídeňský punč
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1000964) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 250110) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232218) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 211581) - » Couračka
(Navštívilo: 150196) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 121866) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110208)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy