špenátovo-sýrové slunce
Kategorie: Pokrmy
Autor: wencek
Suroviny
- Těsto
- mouka 500 g
- extra panenského olivového oleje 90 ml
- suché bílé víno 200 ml
- sůl 2 lžička
- Náplň
- špenát 350 g
- sýr ricotta 350 g
- vejce 1 ks
- parmazán 100 g
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Doba přípravy: 50 min
Obtížnost: Středně obtížné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 5
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Smíchejte mouku, olivový olej, víno a sůl a vypracujte hladké těsto. Přikryjte jej fólií a nechte odpočinout.
Mezitím připravte nádivku. Povařené špenátové listy překrájejte a smíchejte se sýrem ricotta. Přidejte vejce, nastrouhaný parmazán, sůl a pepř.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na 2 části. Každou část vyválejte pomocí válečku do tvaru kola. Následně položte na vyválené těsto hrnec o průměru cca 30 cm a těsto obkružte nožem, abyste získali pravidelný kruh. Stejně postupujte i u druhé části těsta. První kolo položte na pečící papír a jemně posypte strouhankou.
Doprostřed kruhu dejte bochánek špenátovo-sýrové náplně. Kolem bochánku pak udělejte z náplně další kruh. Okraje těsta jemně navlhčete vodou. Přikryjte druhým plátem těsta a prostřední bochánek náplně přikryjte miskou, aby náplň zůstala na svém místě. Okraje zamačkejte do sebe pomocí vidličky.
Misku ze středu odstraňte a ostrým nožem nejdříve naznačte místa, kudy povedete řez. Jednotlivé plátky by měly být o šířce cca 3 cm. Terpve pak těsto rozkrájejte směrem k prostřednímu bochánku tak, aby tvořilo tvar slunce.
Jednotlivé plátky pak otočte o 90°, aby náplň v řezu byla otočená směrem vzhůru. Pečeme v troubě cca 30 minut dozlatova.
Mezitím připravte nádivku. Povařené špenátové listy překrájejte a smíchejte se sýrem ricotta. Přidejte vejce, nastrouhaný parmazán, sůl a pepř.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na 2 části. Každou část vyválejte pomocí válečku do tvaru kola. Následně položte na vyválené těsto hrnec o průměru cca 30 cm a těsto obkružte nožem, abyste získali pravidelný kruh. Stejně postupujte i u druhé části těsta. První kolo položte na pečící papír a jemně posypte strouhankou.
Doprostřed kruhu dejte bochánek špenátovo-sýrové náplně. Kolem bochánku pak udělejte z náplně další kruh. Okraje těsta jemně navlhčete vodou. Přikryjte druhým plátem těsta a prostřední bochánek náplně přikryjte miskou, aby náplň zůstala na svém místě. Okraje zamačkejte do sebe pomocí vidličky.
Misku ze středu odstraňte a ostrým nožem nejdříve naznačte místa, kudy povedete řez. Jednotlivé plátky by měly být o šířce cca 3 cm. Terpve pak těsto rozkrájejte směrem k prostřednímu bochánku tak, aby tvořilo tvar slunce.
Jednotlivé plátky pak otočte o 90°, aby náplň v řezu byla otočená směrem vzhůru. Pečeme v troubě cca 30 minut dozlatova.
Poznámka:
víno musí mít pokojovou teplotuPodobné recepty
- » Špenátovo-sýrové muffiny
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Východ slunce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Východ slunce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Citrusový východ slunce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Východ slunce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Západ slunce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Citrusový východ slunce
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1001085) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 250149) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232228) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 211618) - » Couračka
(Navštívilo: 150196) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 121894) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110213)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy