Irský chléb ze špaldové mouky
Kategorie: Ostatní
Autor: sarysek
Suroviny
- sůl 1 lžička
- soda bicarbona 1 lžička
- bílý jogurt 500 ml
- cukr krystal 1 lžička
- hladká špaldová chlebová mouka T 630 450 g
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Velká Británie
Počet porcí: 4
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Do mísy prosejeme hladkou špaldovou chlebovou mouku T 630, cukr, sůl, sodu bicarbonu a promícháme. Přidáme hustý bílý neochucený jogurt. Měla jsem vlastní domácí jogurt, ale můžeme použit i kupovaný, nejlepší je hustý jogurt řeckého typu.
Směs jen jemně promícháme vidličkou, dokud se nespojí v hladké, poloměkké a lesklé těsto, které v míse jen jemně vytvarujeme do kulatého bochníku. V žádném případě se těsto nesmí vypracovávat!
Pomoučněnýma rukama těsto přeneseme a dáme do jenské mísy, kterou jsme vystlali pečícím papírem, těsto trošku lepí. Jenskou mísu před pečením netřeba vyhřát v troubě. Těsto můžeme posypat 3 lžícemi mouky, ale pokud nechceme, nemusíme, to už je na každém z vás.
Irský chléb pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Chléb se díky pečícímu papíru lehce vybere z jenské mísy. Upečený chléb dáme úplně vychladnout na mřížku. Na obrázku pohled zblízka na průřez chlebem, kde je dobře vidět, že je lehký, nadýchaný a pórovitý s velkými oky.
Irský chléb se výborně krájí a je vláčný i druhý den. O špaldové mouce jsem už vícekrát psala, jaké má vynikající vlastnosti - obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin a má nízký glykemický index a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Navíc je špaldová mouka lehce stravitelná a má úžasnou chuť. Mouka je mimořádně vhodná z dietetických důvodů pro lidí s diabetem nebo trávícími těžkostmi.
Tento chléb neobsahuje droždí, tedy nenadýmá, dále obsahuje kyselý mléčný produkt - jogurt a můžou ho konzumovat i ti, kteří z jakýchkoliv důvodů nesmí mléko.
Na internetu je více chlebů označených jako irský chléb. Jde vždy o nekynutý chléb bez droždí nebo kvásku, který se lehce a rychle připraví. Vybrala jsem si tento recept a vyzkoušela jsem ho. Irský chléb jsem připravila ze špaldové mouky a jogurtu, místo kvásku se přidává soda bicarbona.
Irský chléb má křupavou moučnou kůrku, je nadýchaný, měkký a vláčný i druhý den. Chléb má vynikající chuť, je velmi zdravý a je požehnáním pro nemocné s trávícími těžkostmi, diabetiky, ale i pro všechny zdravé jedince.
Směs jen jemně promícháme vidličkou, dokud se nespojí v hladké, poloměkké a lesklé těsto, které v míse jen jemně vytvarujeme do kulatého bochníku. V žádném případě se těsto nesmí vypracovávat!
Pomoučněnýma rukama těsto přeneseme a dáme do jenské mísy, kterou jsme vystlali pečícím papírem, těsto trošku lepí. Jenskou mísu před pečením netřeba vyhřát v troubě. Těsto můžeme posypat 3 lžícemi mouky, ale pokud nechceme, nemusíme, to už je na každém z vás.
Irský chléb pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Chléb se díky pečícímu papíru lehce vybere z jenské mísy. Upečený chléb dáme úplně vychladnout na mřížku. Na obrázku pohled zblízka na průřez chlebem, kde je dobře vidět, že je lehký, nadýchaný a pórovitý s velkými oky.
Irský chléb se výborně krájí a je vláčný i druhý den. O špaldové mouce jsem už vícekrát psala, jaké má vynikající vlastnosti - obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin a má nízký glykemický index a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Navíc je špaldová mouka lehce stravitelná a má úžasnou chuť. Mouka je mimořádně vhodná z dietetických důvodů pro lidí s diabetem nebo trávícími těžkostmi.
Tento chléb neobsahuje droždí, tedy nenadýmá, dále obsahuje kyselý mléčný produkt - jogurt a můžou ho konzumovat i ti, kteří z jakýchkoliv důvodů nesmí mléko.
Na internetu je více chlebů označených jako irský chléb. Jde vždy o nekynutý chléb bez droždí nebo kvásku, který se lehce a rychle připraví. Vybrala jsem si tento recept a vyzkoušela jsem ho. Irský chléb jsem připravila ze špaldové mouky a jogurtu, místo kvásku se přidává soda bicarbona.
Irský chléb má křupavou moučnou kůrku, je nadýchaný, měkký a vláčný i druhý den. Chléb má vynikající chuť, je velmi zdravý a je požehnáním pro nemocné s trávícími těžkostmi, diabetiky, ale i pro všechny zdravé jedince.
Podobné recepty
- » Yorkshirský puding
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Hovězí maso s pivem a yorkshirským pudinkem
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Studený irský kávový krém
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Irský nepečený dort
(Hodnocení: 2 - hlasovalo 1x) - » Irský hovězí kotlík
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » PLÁTKY ROŠTĚNÉ S KŘENOVOU OMÁČKOU A YORKHSIRSKÝM NÁKYPEM
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Yorkshirský pudink (jorkšajrský)
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003364) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 255073) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232723) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213281) - » Couračka
(Navštívilo: 150223) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122772) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110597)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy