Zelená káva pražená v troubě

Kategorie: Nápoje

Autor:

Zelená káva pražená v troubě

Suroviny

Porce: 1 + –
  • kvalitní zelená káva arabika 150 g

Doba přípravy: 25 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Pražení

Země: Česká republika

Počet porcí: 1

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Odvážíme zvolené množství zelené kávy (ideálně 100 - 200 g) a kávu rovnoměrně rozestřeme na nízký pečicí plech tak, aby neležela zrnka na sobě. Plech vložíme do středu studené trouby a teplotu nastavíme na 215 - 220 °C. Nepouštíme ventilátor, ohřev je oboustranný.

Každé 2 minuty musíme zrnka co nejrychleji promísit a znovu rovnoměrně rozestřít (používám špachtli na palačinky). Opravdu důležité je toto provádět co nejrychleji, aby nám trouba a zrnka nechladly, ale rovnoměrně a plynule teplota stoupala.

Zhruba mezi 8 -12 minutou pražení podle množství kávy, když začnou zrnka pukat a zvětšovat svůj objem, slyšíte praskání podobné popcornu. Nyní je důležité už kávu nemíchat, respektive neotvírat troubu a rozhodně se plně věnovat pozorování zvukových efektů!

Po dalších asi 2 minutách praskání ustane, nebo se sníží jeho kadence. Po pár vteřinách se praskání vrátí ovšem s vyšší kadencí a jemnějším zvukem praskání. V tuto chvíli už vám zbývá do konce pražení jen pár vteřin. Já nechávám pražit tak 30 sekund a káva je upražená tak na střední stupeň.

Nyní rychle plech vyndáme a horká zrnka přesypeme do nějaké kovové nádoby, která je již připravená a předchlazená ve studené vodní lázni třeba ve dřezu. Mícháme a snažíme se docílit vychladnutí zrnek tak do 4 minut.

Poslední fáze je zbavit zrnka opadaných slupek. Používám na to cedník na špagety, ve kterém zrnka míchám a mnu v ruce.

Tato káva však není ještě připravena ke spotřebě. Je třeba ji nechat tzv. vyčichnout, neboli nechat ji zbavit oxidu uhličitého, který ze zrnek po pražení ještě několik dní odchází. K tomuto účelu používám zavařovací sklenici s těsným víčkem, do kterého jsem vlepil jednocestný aromaventilek, který je součástí každého obalu lepší kávy. V této nádobě nechávám kávu tak 5 - 7 dní.

Praženou kávu pak už jen nameleme a připravíme si tu nejčerstvější kávu, jakou si umíte představit.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist