Zelená káva pražená v troubě
Kategorie: Nápoje
Autor: sarysek
Suroviny
- kvalitní zelená káva arabika 150 g
Doba přípravy: 25 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pražení
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Odvážíme zvolené množství zelené kávy (ideálně 100 - 200 g) a kávu rovnoměrně rozestřeme na nízký pečicí plech tak, aby neležela zrnka na sobě. Plech vložíme do středu studené trouby a teplotu nastavíme na 215 - 220 °C. Nepouštíme ventilátor, ohřev je oboustranný.
Každé 2 minuty musíme zrnka co nejrychleji promísit a znovu rovnoměrně rozestřít (používám špachtli na palačinky). Opravdu důležité je toto provádět co nejrychleji, aby nám trouba a zrnka nechladly, ale rovnoměrně a plynule teplota stoupala.
Zhruba mezi 8 -12 minutou pražení podle množství kávy, když začnou zrnka pukat a zvětšovat svůj objem, slyšíte praskání podobné popcornu. Nyní je důležité už kávu nemíchat, respektive neotvírat troubu a rozhodně se plně věnovat pozorování zvukových efektů!
Po dalších asi 2 minutách praskání ustane, nebo se sníží jeho kadence. Po pár vteřinách se praskání vrátí ovšem s vyšší kadencí a jemnějším zvukem praskání. V tuto chvíli už vám zbývá do konce pražení jen pár vteřin. Já nechávám pražit tak 30 sekund a káva je upražená tak na střední stupeň.
Nyní rychle plech vyndáme a horká zrnka přesypeme do nějaké kovové nádoby, která je již připravená a předchlazená ve studené vodní lázni třeba ve dřezu. Mícháme a snažíme se docílit vychladnutí zrnek tak do 4 minut.
Poslední fáze je zbavit zrnka opadaných slupek. Používám na to cedník na špagety, ve kterém zrnka míchám a mnu v ruce.
Tato káva však není ještě připravena ke spotřebě. Je třeba ji nechat tzv. vyčichnout, neboli nechat ji zbavit oxidu uhličitého, který ze zrnek po pražení ještě několik dní odchází. K tomuto účelu používám zavařovací sklenici s těsným víčkem, do kterého jsem vlepil jednocestný aromaventilek, který je součástí každého obalu lepší kávy. V této nádobě nechávám kávu tak 5 - 7 dní.
Praženou kávu pak už jen nameleme a připravíme si tu nejčerstvější kávu, jakou si umíte představit.
Každé 2 minuty musíme zrnka co nejrychleji promísit a znovu rovnoměrně rozestřít (používám špachtli na palačinky). Opravdu důležité je toto provádět co nejrychleji, aby nám trouba a zrnka nechladly, ale rovnoměrně a plynule teplota stoupala.
Zhruba mezi 8 -12 minutou pražení podle množství kávy, když začnou zrnka pukat a zvětšovat svůj objem, slyšíte praskání podobné popcornu. Nyní je důležité už kávu nemíchat, respektive neotvírat troubu a rozhodně se plně věnovat pozorování zvukových efektů!
Po dalších asi 2 minutách praskání ustane, nebo se sníží jeho kadence. Po pár vteřinách se praskání vrátí ovšem s vyšší kadencí a jemnějším zvukem praskání. V tuto chvíli už vám zbývá do konce pražení jen pár vteřin. Já nechávám pražit tak 30 sekund a káva je upražená tak na střední stupeň.
Nyní rychle plech vyndáme a horká zrnka přesypeme do nějaké kovové nádoby, která je již připravená a předchlazená ve studené vodní lázni třeba ve dřezu. Mícháme a snažíme se docílit vychladnutí zrnek tak do 4 minut.
Poslední fáze je zbavit zrnka opadaných slupek. Používám na to cedník na špagety, ve kterém zrnka míchám a mnu v ruce.
Tato káva však není ještě připravena ke spotřebě. Je třeba ji nechat tzv. vyčichnout, neboli nechat ji zbavit oxidu uhličitého, který ze zrnek po pražení ještě několik dní odchází. K tomuto účelu používám zavařovací sklenici s těsným víčkem, do kterého jsem vlepil jednocestný aromaventilek, který je součástí každého obalu lepší kávy. V této nádobě nechávám kávu tak 5 - 7 dní.
Praženou kávu pak už jen nameleme a připravíme si tu nejčerstvější kávu, jakou si umíte představit.
Podobné recepty
- » Zelená hrášková polévka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zelená kari polévka s tuňákem a makadamovými ořechy
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zelená omáčka k fondue
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Jarní zelená smažená rýže
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zelená jarní omáčka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zelená pomazánka
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Zelená hořčice
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1002566) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 253918) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232550) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 212861) - » Couračka
(Navštívilo: 150216) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122521) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110497)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy