Burčák

Kategorie: Nápoje

Autor:

Burčák

Suroviny

Porce: 1 + –
  • cukr 1 kg
  • bílé bobule vinných hroznů 10 kg
  • voda 2 l

Doba přípravy: 60 min

Obtížnost: Snadné

Způsob přípravy: Kvašení

Země: Česká republika

Počet porcí: 1

1 2 3 4 5 (hodnocení jako ve škole)

Hodnocení: (hlasovalo x)

Postup:

Hrozny dáme do vinařského lisu a pomocí hrubé síly vylisujeme.

Cukr rozpustíme ve vodě. Štávu z hroznů smícháme s cukrem, nalejeme do dubového soudku a dáme do sklípku. Phmatem sledujeme teplotu.

Kvašení nastane spontánně. Nejlepší je brát si při kontrole teploty soudku do sklípku svíčku. Kysličník uhličitý vznikající při kvašení je těžší než vzduch. Když je ho moc, svíčka zhasne.

Podle teplotních podmínek a kvality vína trvá kvašení obvykle 6 - 7 dní. Při doteku je sud teplejší než vaše ruka. Pokud je tomu tak, je čas soudek otevřít. Nabereme vzorek koštýřem.

Přítomnost jemných bublinek je znamení burčáku. Pálí do nosu jako poctivá sodovka. Pravý burčák kvasí postupně, nejkvalitnější trvá asi 60 minut, pak už je to nezralé mladé víno, kterému Maďaři říkají "rampáš". Pijme opatrně ,jezme neco mezi tím,po vylezení ze sklípku nás do obličeje uhodí slunce,a ti nezvyklí na pravý "burčák"skončí v pankhejtu.
Vložte nový příspěvek



Napsáno znaků





* pole s tučným zvýrazněním jsou povinná

Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost.

Podobné recepty


Nejnavštěvovanější recepty


Nejnovější recepty


Nejnovější komentáře

  • » web o gastronomii a kuchařkách  31.10.2017 16:50
    Pavla Szkolová
    Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více
  • » Poraďte mi  21.09.2015 19:25
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více
  • » Poraďte mi  16.09.2015 09:03
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více
  • » Mazání a úprava receptů  16.09.2015 09:02
    Ibolya Meszarosova
    Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více
  • » Poraďte mi  15.09.2015 15:38
    Ibolya Meszarosova
    dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více

Přihlášení


zůstat přihlášen

Přidej na Seznam

Top kulinářské blogy

 

Google+


Přidat web k oblíbeným
Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
TOPlist