Burčák
Kategorie: Nápoje
Autor: sarysek
Suroviny
- cukr 1 kg
- bílé bobule vinných hroznů 10 kg
- voda 2 l
Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Kvašení
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Hrozny dáme do vinařského lisu a pomocí hrubé síly vylisujeme.
Cukr rozpustíme ve vodě. Štávu z hroznů smícháme s cukrem, nalejeme do dubového soudku a dáme do sklípku. Phmatem sledujeme teplotu.
Kvašení nastane spontánně. Nejlepší je brát si při kontrole teploty soudku do sklípku svíčku. Kysličník uhličitý vznikající při kvašení je těžší než vzduch. Když je ho moc, svíčka zhasne.
Podle teplotních podmínek a kvality vína trvá kvašení obvykle 6 - 7 dní. Při doteku je sud teplejší než vaše ruka. Pokud je tomu tak, je čas soudek otevřít. Nabereme vzorek koštýřem.
Přítomnost jemných bublinek je znamení burčáku. Pálí do nosu jako poctivá sodovka. Pravý burčák kvasí postupně, nejkvalitnější trvá asi 60 minut, pak už je to nezralé mladé víno, kterému Maďaři říkají "rampáš". Pijme opatrně ,jezme neco mezi tím,po vylezení ze sklípku nás do obličeje uhodí slunce,a ti nezvyklí na pravý "burčák"skončí v pankhejtu.
Cukr rozpustíme ve vodě. Štávu z hroznů smícháme s cukrem, nalejeme do dubového soudku a dáme do sklípku. Phmatem sledujeme teplotu.
Kvašení nastane spontánně. Nejlepší je brát si při kontrole teploty soudku do sklípku svíčku. Kysličník uhličitý vznikající při kvašení je těžší než vzduch. Když je ho moc, svíčka zhasne.
Podle teplotních podmínek a kvality vína trvá kvašení obvykle 6 - 7 dní. Při doteku je sud teplejší než vaše ruka. Pokud je tomu tak, je čas soudek otevřít. Nabereme vzorek koštýřem.
Přítomnost jemných bublinek je znamení burčáku. Pálí do nosu jako poctivá sodovka. Pravý burčák kvasí postupně, nejkvalitnější trvá asi 60 minut, pak už je to nezralé mladé víno, kterému Maďaři říkají "rampáš". Pijme opatrně ,jezme neco mezi tím,po vylezení ze sklípku nás do obličeje uhodí slunce,a ti nezvyklí na pravý "burčák"skončí v pankhejtu.
Podobné recepty
- » Bezinkový burčák
(Hodnocení: 2.5 - hlasovalo 4x) - » Bezinkový burčák
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Burčák
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003191) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 254605) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232652) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213071) - » Couračka
(Navštívilo: 150221) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122639) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110550)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy