Svařené víno s karamelem a rumem
Kategorie: Nápoje
Autor: sarysek
Suroviny
- voda 0.5 l
- celá skořice 2 ks
- rum 1 cl
- víno 2 l
- cukr 150 g
- hřebíček 12 ks
Doba přípravy: 20 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Vaření
Země: Česká republika
Počet porcí: 1
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Na plotnu postavíme hrnec odpovídající velikosti podle výsledného množství a zahřejeme jej. Do horkého hrnce vsypeme cukr a jakmile začne cukr karamelizovat, stáhneme plamen a za stálého míchání pomalu vytváříme karamel. Pro bílé víno se snažíme o co nejsvětlejší karamel, pro červené uděláme trochu tmavší.
Mezitím si zavaříme vodu (asi 0,5 l) a jakmile je cukr rozpuštěn, horkou vodu nalijeme do hrnce. Pozor opatrně, karamel je velice horký a voda se začne okamžitě vypařovat a spálit se párou není příjemné. Karamel ztuhne, ale po chvíli se zase rozpustí.
Do vařící vody přidáme koření a necháme asi 10 minut vařit. Následně do hrnce vlijeme víno a zahříváme. Víno nesmí nikdy vařit, takže ho sledujeme a jakmile se na dně objeví první bublinka, hrnec odstavíme.
Na závěr svařené víno dochutíme kapkou rumu. Tady opravdu velmi opatrně, rum umí moc dobře posloužit a dát vínu mnohem výraznější chuť, ale jakmile se to s ním přežene a jde ve vínu cítit víc než je potřeba, tak celý dojem zkazí. Já dávám asi tak půl malého panáka na 2 litry vína.
Svařené víno s karamelem a rumem zbavíme scezením koření a je hotovo. Kdo chce, může ještě na závěr přisladit trochou cukru. Přesné množství rumu a ani cukru nevím, vždy se řídím podle chuti a citu v průběhu přidávání a na závěr několikrát ochutnávám a po troškách přilévám, dokud nedosáhnu správného výsledku. Ze začátku se mi často stávalo, že bylo rumu moc, ale po pár neúspěšných pokusech na to člověk přijde.
Mezitím si zavaříme vodu (asi 0,5 l) a jakmile je cukr rozpuštěn, horkou vodu nalijeme do hrnce. Pozor opatrně, karamel je velice horký a voda se začne okamžitě vypařovat a spálit se párou není příjemné. Karamel ztuhne, ale po chvíli se zase rozpustí.
Do vařící vody přidáme koření a necháme asi 10 minut vařit. Následně do hrnce vlijeme víno a zahříváme. Víno nesmí nikdy vařit, takže ho sledujeme a jakmile se na dně objeví první bublinka, hrnec odstavíme.
Na závěr svařené víno dochutíme kapkou rumu. Tady opravdu velmi opatrně, rum umí moc dobře posloužit a dát vínu mnohem výraznější chuť, ale jakmile se to s ním přežene a jde ve vínu cítit víc než je potřeba, tak celý dojem zkazí. Já dávám asi tak půl malého panáka na 2 litry vína.
Svařené víno s karamelem a rumem zbavíme scezením koření a je hotovo. Kdo chce, může ještě na závěr přisladit trochou cukru. Přesné množství rumu a ani cukru nevím, vždy se řídím podle chuti a citu v průběhu přidávání a na závěr několikrát ochutnávám a po troškách přilévám, dokud nedosáhnu správného výsledku. Ze začátku se mi často stávalo, že bylo rumu moc, ale po pár neúspěšných pokusech na to člověk přijde.
Podobné recepty
- » Svařené víno s karamelem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Svařené víno s karamelem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Kořeněné svařené víno
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Svařené víno s ovocem
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Svařené víno z mikrovlnné trouby
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Svařené červené víno
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Ovocné svařené víno
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003240) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 254613) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232663) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213095) - » Couračka
(Navštívilo: 150221) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122648) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110553)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy