Prezidentské koláčky
Kategorie: Moučníky
Autor: sarysek
Suroviny
- vejce 2 ks
- lískové ořechy 170 g
- kakao 1 lžíce
- hladká mouka 300 g
- máslo 200 g
- cukr moučka 100 g
Doba přípravy: 90 min
Obtížnost: Snadné
Způsob přípravy: Pečení
Země: Česká republika
Počet porcí: 8
Přidat vlastní foto
Přidat mezi oblíbené
Sdílet na Facebooku
Vytisknout
Poslat známému
Stáhnout v PDF
Postup:
Oříšky namočíme na hodinu do studené vody. Jsou-li hodně velké, překrojíme je napůl. Pak prosejeme mouku s cukrem a kakaem, sesuneme do ní žloutky. Přidáme změklé máslo nakrájené na kousky a zpracujeme prsty na drobenku. Ořechy vyjmeme z vody a přidáme do drobenky.
Na moukou poprášené pracovní ploše zpracujeme vše do těsta, které musí držet pohromadě natolik, aby se dalo vytvarovat do válečku. Máslo použijeme opravdu pravé, ne náhražky. Váleček by nebyl dostatečně tuhý a špatně by se krájela kolečka! Váleček pak zabalíme do fólie či mikrotenového sáčku a necháme v chladu dobře ztuhnout. Oříšky se v těstě nerozptýlí zcela stejnoměrně a o to je výsledný efekt zajímavější. Ze ztuhlého válečku odkrajujeme ostrým, těžkým nožem kolečka o síle asi 5 mm. Kolečka klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě zahřáté na 150 °C, horkovzdušnou přibližně na 130 °C. Pečeme je 12 - 15 minut. Asi po 10ti minutách pečení plech obrátíme. To je trik, který platí i na troubu, která peče hodně nestejnoměrně. Během pečení zkusíme troubu otevřít a prstem zkusíme - koláčky mohou totiž na povrchu vypadat suché a přesto jsou uvnitř ještě měkké!
Jakmile se v těstě po zmáčknutí nevytvoří důlek, troubu vypneme a prezidentovy koláčky v ní necháme asi pět minut dojít. Dokud jsou prezidentské koláčky ještě teplé, můžeme je poprášit vanilkovým cukrem. Ale bílou závějí se tak trochu zamaskuje nápaditá oříšková mozaika.
Lískové oříšky můžeme nahradit i mandlemi nebo vlašskými či jinými ořechy, případně i nakombinovat. Já dávám nejčastěji 1/2 lískových a 1/2 vlašských. Kromě kávy by k prezidentským koláčkům přišel vhod i nějaký sladký likér. Dobře by se hodilo i dezertní bílé víno.
Na moukou poprášené pracovní ploše zpracujeme vše do těsta, které musí držet pohromadě natolik, aby se dalo vytvarovat do válečku. Máslo použijeme opravdu pravé, ne náhražky. Váleček by nebyl dostatečně tuhý a špatně by se krájela kolečka! Váleček pak zabalíme do fólie či mikrotenového sáčku a necháme v chladu dobře ztuhnout. Oříšky se v těstě nerozptýlí zcela stejnoměrně a o to je výsledný efekt zajímavější. Ze ztuhlého válečku odkrajujeme ostrým, těžkým nožem kolečka o síle asi 5 mm. Kolečka klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě zahřáté na 150 °C, horkovzdušnou přibližně na 130 °C. Pečeme je 12 - 15 minut. Asi po 10ti minutách pečení plech obrátíme. To je trik, který platí i na troubu, která peče hodně nestejnoměrně. Během pečení zkusíme troubu otevřít a prstem zkusíme - koláčky mohou totiž na povrchu vypadat suché a přesto jsou uvnitř ještě měkké!
Jakmile se v těstě po zmáčknutí nevytvoří důlek, troubu vypneme a prezidentovy koláčky v ní necháme asi pět minut dojít. Dokud jsou prezidentské koláčky ještě teplé, můžeme je poprášit vanilkovým cukrem. Ale bílou závějí se tak trochu zamaskuje nápaditá oříšková mozaika.
Lískové oříšky můžeme nahradit i mandlemi nebo vlašskými či jinými ořechy, případně i nakombinovat. Já dávám nejčastěji 1/2 lískových a 1/2 vlašských. Kromě kávy by k prezidentským koláčkům přišel vhod i nějaký sladký likér. Dobře by se hodilo i dezertní bílé víno.
Podobné recepty
- » Prezidentské šátečky
(Hodnocení: 0 - hlasovalo 0x) - » Svatební koláčky nekynuté
(Hodnocení: 1.37 - hlasovalo 93x) - » Moravské koláčky
(Hodnocení: 1.43 - hlasovalo 14x) - » Sněhové DIA koláčky
(Hodnocení: 1.78 - hlasovalo 23x) - » Koláčky za studena
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 4x) - » Svatební makové koláčky
(Hodnocení: 1 - hlasovalo 1x) - » Slané koláčky z bramborového těsta
(Hodnocení: 1.5 - hlasovalo 2x)
Nejnavštěvovanější recepty
- » Voňavá kuřecí křidélka
(Navštívilo: 1003047) - » Karlovarský knedlík dle Zdenka Pohlreicha
(Navštívilo: 254567) - » Kuřecí strips KFC
(Navštívilo: 232631) - » Frankfurtská omáčka vylepšená
(Navštívilo: 213033) - » Couračka
(Navštívilo: 150221) - » Vepřová pečeně na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
(Navštívilo: 122596) - » Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
(Navštívilo: 110534)
Nejnovější recepty
- » Slaný závin z listového těsta
(01.11.2020 19:42) - » Závin z listového těsta s tvarohem
(01.11.2020 19:37) - » Špenátový závin s kuřátkem i bez
(01.11.2020 19:32) - » Štrúdl z mokrého těsta
(01.11.2020 19:22) - » Rychlý hrnkový štrúdl
(01.11.2020 19:16) - » Listový štrúdl s tvarohovou nádivkou
(01.11.2020 19:08) - » Makový závin
(01.11.2020 18:49)
Nejnovější komentáře
- » web o gastronomii a kuchařkách 31.10.2017 16:50
Pavla Szkolová
Web skvělý. V rámci příspěvku bych si dovolila přidat ještě alespoň seznam... více - » Poraďte mi 21.09.2015 19:25
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, práve som vložila k môjmu receptu Morčacie prsia plnené fetou a... více - » Poraďte mi 16.09.2015 09:03
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň. dnes som pridala nový recept, znovu mi nezobrazuje fotografiu,... více - » Mazání a úprava receptů 16.09.2015 09:02
Ibolya Meszarosova
Dobrý deň, môžete mi poradiť, ako môžem pridaný už recept editovať, teda... více - » Poraďte mi 15.09.2015 15:38
Ibolya Meszarosova
dobrý deň, dnes som sa zaregistrovala, prihlásila vami odoslaným heslom, nedarí... více
-
Zajímavé články a tipy